Меню

Консумацията на повече от три чаши кафе дневно може да повиши риска от развитие на ексфолиативна глаукома.

Ново проучване, публикувано в сп. Investigative Ophthalmology & Visual Science показва, че любителите на кофеиновата напитка имат повишен риск от загуба на зрението в резултат на вторична ексфолиативна глаукома.

Учени от Харвардският университет  за първи път са изследвали ефекта на съдържащия се в кафето кофеин върху здравето на очите.

Те са провели проучване сред 78977 жени и 41202 мъже на възраст над 40 години, които не са имали глаукома и са провеждали очни прегледи през периода от 1980 до 2008 г.

Резултатите са показали, че участниците, които са пиели по повече от три чаши кафе дневно са имали повишен риск от развитие на ексфолиативна глаукома.

Глаукомата е заболяване, при което вътреочното налягане се повишава и уврежда зрителния нерв, в резултат на което може да се стигне до пълна загуба на зрението.

Предишни проучвания са показали, че кафето понижава риска от развитие на болестта на Алцхаймер, предпазва от рак на черния дроб и от захарен диабет тип 2.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!