Редовната консумация на три и повече чаши кафе дневно може да удължи живота, показва ново мащабно проучване.
Американски учени са изучавали връзката между консумацията на кафе и смъртността сред повече от 400000 мъже и жени на възраст между 50 и 71 години. Проучването обхваща периода от 1995 до 2008 г.
Резултатите показват, че хората които редовно пият кафе имат 10 % по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания, диабет, инфекции, травми. При раковите заболявания такава зависимост не се наблюдава.
Учените са установили, че консумацията както на нормално, така и на безкофеиново кафе се свързва с по-нисък риск от смърт, което означава, че кофеина не оказва влияние.
Кафето съдържа повече от 1000 различни съставки, като много от тях са антиоксиданти с полезен за здравето ефект.
Проучването е публикувано в New England Journal of Medicine.