Кафявият ориз е по-богат на хранителни вещества и по-здравословен от белия ориз.
Нарича се още олющен ориз, като само най-външната му обвивка е отстранена. Кафявият ориз съдържа слой трици, който обикновено се премахва при процеса на полиране на белия ориз.
Триците са богати на много полезни за здравето хранителни вещества.
Кафявият ориз е източник на:
– Манган: участва в обмяната на мазнините, свързан е с производството на тиреоидните хормони, влиза в състава на редица ензими.
– Желязо: това е един от най-важните елементи, който помага за пренасянето на кислорода с кръвта до всички органи. Кафявият ориз е полезен за хора с железен дефицит.
– Магнезий: полезен е за нервната и костната система, участва в синтеза на белтъци и в регулацията на сърдечния ритъм.
– Селен: участва в регулацията на синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, има антиоксидантни свойства и може да разруши ракови клетки.
Други полезни ефекти на кафявия ориз са:
– понижава нивото на лошия холестерол (LDL холестерол), а повишава добрия холестерол (HDL холестерол), като забавя формирането на атеросклеротични плаки.
– съдържащият се в кафявия ориз витамин Е допринася за здравето на кожата и косата, а също и на ноктите.
– източник е на витамини от група В, които спомагат за понижаването на телесното тегло.
– богат източник е на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките и предпазват от ракови заболявания.
– кафявия ориз допринася за понижаването на кръвната захар и за контрола на захарен диабет тип 2.
– понижава артериалното кръвно налягане.