Начало / Хранене и диета / Как да се предпазим от остеопороза чрез диета?

Как да се предпазим от остеопороза чрез диета?

окт. 1, 2013

диета при остеопороза

Остеопорозата е заболяване, което засяга костите. При нея се наблюдава загуба на костна маса или намаляване на плътността на костите. Всеки с напредването на възрастта губи част от плътността на костите си, но при някои хора този процес е по-интензивен. Може би не знаете, но с приема на някои храни може да подобрите здравето на вашите кости и да се предпазите от остеопороза.

Калцият е един от основните минерали, които са отговорни за здравето на костите. Костите не са статичен орган. Калцият се натрупва в тях и се изразходва всеки ден. Ако загубите повече калций, отколкото натрупания в костите ви вие сте под риск от развитие на остеопороза.

Калцият е есенциален минерал, който тялото не може да произвежда само. Тялото си набавя калций от храната, която консумираме. Някои от храните, богати на калций са млечните продукти, като например прясно мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал. Освен млечните продукти други храни с високо съдържание на калций са зелените листни зеленчуци, бадеми, тофу.

Възрастните и децата се нуждаят от различно количество калций. Така например хората на възраст над 50 години се нуждаят от около 1200 милиграма калций, докато тези между 19 и 50 години се нуждаят от 1000 милиграма калций ежедневно. Децата между 9 и 18 годишна възраст трябва да приемат 1300 милиграма калций на ден. Ако не успявате да си набавите нужното количество калций от храната, която консумирате може да приемате хранителни добавки, обогатени с калций. Преди това обаче е препоръчително да се консултирате с лекар.

Освен калцият за здрави кости са нужни и белтъци. Някои добри източници на белтъци са:

  • месото, яйцата и рибата;
  • ядките и семената;
  • млечните продукти.

Трябва да внимавате с количеството белтъци, които приемате всекидневно, защото както малките количества, така и големите количества белтъци могат да бъдат вредни и да повлияят на усвояването на калция. Жените над 19 годишна възраст се нуждаят от 46 грама белтък дневно, а мъжете над 19 години от 56 грама белтъци дневно.

Освен от калций и белтъци вие се нуждаете и от витамин Д за да поддържате костите си здрави. Най-добрият начин за набавяне на витамин Д е редовното излагане на слънце за поне 15 минути дневно. При някои хора се налага прием на допълнителни количества витамин Д чрез хранителни добавки. Източници на витамин Д са яйчения жълтък, черния дроб, пълномасленото мляко и другите млечни продукти.

Прочетете за:
Остеопороза

Последни публикации