Начало / Хранене и диета / Как да се справим с прищявките за храна?

Как да се справим с прищявките за храна?

ное. 19, 2015

храна

Всеки от нас го е изпитвал. Да ти се похапва нещо сладко толкова много, че да не можеш да устоиш на изкушението да посегнеш към шоколада на масата. Разума ви казва, че не трябва да го правите, но желанието е по-силно. С някои прости методи може да преодолеете честите прищявки за вредни храни и по този начин да свалите някой и друг килограм.

  • Разходете се

Следващият път, когато ви се прииска да си похапнете нещо сладко се разходете за малко навън. Така ще се разсеете от вредните мисли, а и ще се раздвижите, което е допълнителен плюс.

  • Започвайте деня си с овесени ядки

В няколко проучвания проведени наскоро са се доказали полезните ефекти на овесените ядки. Учените са установили, че полезните мазнини, които се съдържат в овесените ядки водят до освобождаването на хормони, отговорни за усещането за ситост. Като започвате деня си с тази полезна храна няма да огладнеете толкова бързо и ще се предпазите от прищявките за храна.

  • Добавете оцет към ястията си

Най-добрият избор е ябълковият оцет. Оцетът подобрява храносмилането, спомага за задържането на храната в стомаха и води до отделянето на по-малки количества от хормона на глада грелин. Като добавяте оцет към салатите си например ще се чувствате сити за по-дълго. Освен това оцетът пречи на рязкото покачване на нивата на кръвната захар след нахранване.

  • Повишете приема на магнезий

Силното желание за похапване на шоколад може да е признак за недостиг на магнезий. Хапвайте повече зелени листни зеленчуци, за да си набавите достатъчно количества от този важен минерал.

  • Хранете се балансирано

Най-често изпитвате прищевки за храна, когато сте стресирани или не се храните правилно. Ако тялото ви получава достатъчно от всички нужни хранителни вещества няма да изпитвате желание да похапвате вредни храни. Опитвайте се задължително с всяко хранене да приемате белтъци и ще забележите, че по-рядко се сещате за любимите ви вредни храни.

  • Мийте си зъбите

Ментовите пасти за зъби не само почистват зъбите ви, но с почистването на небцето ще убиете мириса на храните, за които си мечтаете. Освен това ако хапнете веднага след като сте си измили зъбите храната няма да има същия приятен вкус.

  • Запалете си ароматизирана свещ

Има теория, че мирисът от ароматизираните свещи може да намали желанието за похапване на шоколад и сладкиши. Според учените, когато едно от сетивата ви е заето поради мириса на свещта има по-малък шанс да се изкушите да си похапнете нещо вредно. Те наричат този ефект Синдромът на коледната вечеря, при който този, който е готвил яде по-малко от останалите, защото сетивата му са се наситили с мириса на яденето, докато е готвил.