Начало / Хранене и диета / Как да се справим със запека?

Как да се справим със запека?

окт. 2, 2015

Всеки от нас е страдал от запек през някакъв период от живота си. Той е често срещан проблем, който се дължи на нерегулярни движения на червата и тяхното забавено изпразване.

Причините за запек могат да бъдат най-разнообразни от стрес, липса на достатъчно физическа активност до прием на някои медикаменти и хранителен режим, в който липсва прием на достатъчно фибри. Някои заболявания, като хипотиреоидизъм – понижена функция на щитовидната жлеза, диабет и рак също могат да причинят запек. Дори възрастта на пациента е фактор, повлияващ това състояние. Запекът е по-често срещан в напреднала възраст.

Преди да прибегнете до приема на медикаменти, които стимулират дейността на червата и помагат при запек може да пробвате някои домашни методи за справяне с проблема. Някои от тях са:

  • Яжте пълнозърнести продукти

Към пълнозърнестите продукти спадат овесени ядки, царевица, кафяв ориз, елда. Когато купувате хляб, избирайте пълнозърнест. Ако страдате от запек може да закусвате по-често с овесени ядки с плодове или мюсли. Тези продукти ще стимулират дейността на червата и ще спомогнат за облекчаване на проблема с изхождането.

  • Яжте повече плодове и зеленчуци

Опитвайте се да консумирате плодове и зеленчуци поне 4-5 пъти дневно. В тях се съдържат фибри, които подобряват перисталтиката и стимулират по-честата дефекация. Всички плодове и зеленчуци са подходящи тъй че зависи от вашия вкус какво ще хапвате стига да е редовно. Избирайте сезонни плодове и зеленчуци и ги консумирайте по възможност свежи. Едни от плодовете, които са доказали своя благотворен ефект при запек са ябълките. Похапвайте от тях между храненията, за да стимулирате дейността на червата и да се предпазите от запек. Смокините също имат естествен лаксативен ефект и са много подходящи при запек.

Спанакът е много добър избор при проблеми с храносмилателния тракт, особено ако страдате от запек. В суровия спанак се съдържат множество вещества, които спомагат за прочистването и регенерацията на гастроинтестиналния тракт.

  • Хапвайте мед

Ако страдате от запек хапвайте по 1 супена лъжица мед три пъти дневно. Той има лек лаксативен ефект и може да спомогне за по-добрата дейност на червата ви.

  • Започвайте деня си с кафе

След закуска може да изпивате по една чаша кафе, защото напитките с остър мирис стимулират храносмилателния тракт. Освен кафе при запек е важно да пиете, колкото се може повече течности, които да спомогнат за разводняване на изпражненията и тяхното по-лесно евакуиране.

  • Растителни масла

Растителното олио е може би едно от най-ефективните вещества за лечение на запек. Изпивайте по 2-3 супени лъжици олио, когато имате проблеми с дефекацията само докато имате проблеми с изхождането. Ако ви е трудно да приемате олиото чисто може да го прибавяте към свежи салати. Така фибрите от салатата ще допълнят положителния ефект на олиото.

Прочетете за:
Запек (констипация)