Начало / Хранене и диета / Как да увеличите мускулната си маса ако сте вегетарианец

Как да увеличите мускулната си маса ако сте вегетарианец

сеп. 5, 2013

мускулната маса

В последните години вегетарианството стана изключително популярно и все повече хора избират да не консумират месни продукти. Често срещано заблуждение е, че хората, които са вегетарианци не могат да изградят добре мускулната си маса, поради факта, че не си доставят достатъчно белтъци и други важни хранителни вещества от месото.

Има и хора, които избират да не консумират абсолютно никакви продукти от животински произход, включително и млечни продукти. Те спадат към групата на веганите. При тази група хора набавянето на протеини от храната още повече се затруднява. Има разбира се някои лесни за изпълнение съвети и продукти, които могат да ви помогнат да увеличите мускулната си маса.

Протеинови шейкове

Протеиновите шейкове могат да бъдат много добро попълнение към хранителния режим на веганите, с които те могат да си набавят нужното количество белтъци. Всеки различен вид протеинов шейк има различно съдържание на белтъци в себе си, затова четете предварително етикетите, за да сте информирани. Дневно възрастен човек се нуждае от около 56 грама белтък. На пазара вече има много протеинови шейкове, които са на базата на соя и не съдържат мляко в себе си и са добър избор ако сте веган. Някои от шейковете съдържат изсушени яйчени черупки, затова преди консумация четете добре етикетите.

Яжте бобови продукти и пълнозърнести храни

От растителните продукти бобовите растения са едни от най-богатите на белтъци. Друг растителен продукт, богат на белтъци е соята. 1 чаша (приблизително 250 грама) соево мляко или 1 чаша сварен фасул съдържат в себе си около 8 грама белтъци.

Яжте ядки и семена

Ядките и семената са друг растителен продукт, в който има високо съдържание на белтъци. Много добри източници на протеини са овеса, тиквените и слънчогледовите семки и орехите.

Тренирайте редовно

Само правилната диета, богата на белтъци не може да доведе до увеличаване на мускулната ви маса и изграждане на мускули. Трябва и да тренирате редовно и да натоварвате всички мускулни групи. Важно е и да не се преуморявате. Правете по няколко серии от всяко упражнение, след което почивайте за кратко.

Хранителни добавки

При хората, които избират да не приемат животински продукти може да се стигне до недостиг на някое хранително вещество или микроелементи. Най-често се наблюдава недостиг на желязо, калций и цинк. В случай на недостиг може да прибегнете до хранителни добавки, с които да си набавите нужните вещества.