Начало / Хранене и диета / Какви разновидности на мляко има?

Какви разновидности на мляко има?

авг. 15, 2013

Има много различни разновидности на млякото. Те се различават най-често по начина на производство и по съставките, които се съдържат в тях. Млякото се възприема като една от основните храни в нашето ежедневие и е широко използвано по цял свят. Кравето мляко е най-разпространено поради своя леко сладък вкус, леко и лесно смилаемо e. Ето и някои от разновидностите на млякото, които може да намерите и в магазините.

Пастьоризирано прясно мляко

По-голямата част от млякото, което купуваме е предварително пастьоризирано. Това означава, че то е загрято до температура, при която се убиват бактериите, които могат да се съдържат в него, но това загряване не влияе на неговите вкусови качества. Пастьоризираното мляко се задържа свежо в хладилника за около 2-3 дни.

Непастьоризирано прясно мляко

Този вид прясно мляко, което не е третирано с топлина става доста популярно напоследък, защото голяма част от хората предпочитат да консумират необработени продукти. Това изисква животните, от които се добива това мляко да бъдат предварително одобрени и проверени, за да се намали възможността със заразяване с бактерии до минимум. Експертите препоръчват бебетата, малките деца, бременните жени и възрастните хора да не консумират такъв вид мляко.

Пълномаслено мляко

Това е най-просто казано млякото добито от крава, в което няма нищо добавено или отнето. Този вид мляко най-често се пастьоризира, преди да достигне до магазините. По време на пролетта и лятото, когато пасищата са обилни маслеността на млякото, което се добива от кравите се покачва, а през есента и зимата обратно маслеността спада. В наше време много хора се притесняват от влиянието на холестерола и наситените мастни киселини върху техния организъм и затова този вид мляко вече не е толкова популярно.

Нискомаслено мляко

При това мляко една част от мазнините са премахнати. Обикновено нискомасленото мляко е с масленост около 1,5-1,8 процента.

Обезмаслено мляко

При този вид мляко съдържанието на мазнини е между 0,5 и 0,1 процента. Обезмасленото мляко съдържа малко повече калций от пълномасленото и по-ниски нива на мастноразтворими витамини, основно витамин А. С намаляването на мазнините, които се съдържат в млякото се намаляват и неговите калории, тъй че обезмасленото мляко е с най-ниско съдържание на калории.Този вид мляко не се препоръчва за деца под 5 годишна възраст, защото те се нуждаят от повече енергия за процесите на нарастване, които протичат в техния организъм.

Сухо мляко

Този вид мляко се продава под формата на прах в кутии или пластмасови шишета. При сухото мляко се премахва водната съставка на млякото. Сухото мляко може да бъде пълномаслено или обезмаслено, както при обикновеното мляко.

Кондензирано мляко

Кондензирането е процес, при който към млякото се добавя захар, която да го сгъсти и да го подслади. Този вид мляко се използва за направа на сладкиши и десерти. Кондензираното мляко е по-дълготрайно поради по-високото съдържание на захар в него.