Начало / Хранене и диета / Канела – полезни свойства

Канела – полезни свойства

окт. 27, 2014

Канелата е подправка, която много от нас свързват основно с различни сладкиши, но освен, че може да я използвате за овкусяване на различни десерти тя може да бъде много полезна за вашето здраве, ако бъде консумирана редовно като хранителна добавка.

Ето и някои от полезните свойства на тази подправка:

  • Подобрява метаболизма

Често може да намерите съвети в интернет, че канелата е една от подходящите подправки, които трябва да консумирате ако искате да отслабнете. Добавяйте по една лъжичка канела в любимите ви напитки, за да ускорите метаболизма си. Една супена лъжица канела дневно е напълно достатъчна.

  • Намалява нивата на холестерола

От известно време се знае, че канелата има свойството да понижава нивата на LDL холестерол, който е познат като лошия холестерол. Причината, поради която е нужно да поддържате холестерола си в норма е, че неговите повишени нива могат да доведат до сърдечни проблеми, като атеросклероза например.

Канелата може да бъде използвана като естествено средство за снижаване на холестерола, но е препоръчително да се консултирате със специалист, който да ви даде насоки какво друго е нужно да правите.

Множество проучвания доказват, че канелата има свойството да регулира нивата на кръвната захар и именно затова тя е много добър избор, както за диабетици, така и за хора, склонни към хипогликемия.

Стабилизирането на нивата на кръвната захар спомага за поддържането на теглото в норма. Ако при вас има риск от развитие на диабет редовната употреба на канела може да ви помогне да се предпазите от това заболяване.

  • Снижава риска от сърдечни заболявания

Поради свойствата на канелата да намалява нивата на холестерола и да подобрява циркулацията на кръвта в организма тя може да се използва в превенцията на сърдечни заболявания.

Трябва да не забравяте, че само употребата на канела няма да ви предпази от сърдечни заболявания, ако не водите здравословен начин на живот и не спортувате. Няма магическо средство за предпазване от заболявания, нужни са дълготрайни усилия, за да поддържате здравето на сърцето и цялото си тяло.

  • Има противовъзпалителни свойства

Канелата е една от малките подправки с такова свойство. Други такива са джиндифилът и кърито. Тъй като има много заболявания, които се причиняват от възпаление е уместно да приемате канела и други противовъзпалителни храни, които да намалят възпалението и да спомогнат за намаляване на болката и други оплаквания, свързани със заболяванията.

  • Подобрява функционирането на мозъка

Канелата може да ви помогне да се чувствате по-енергични и по-фокусирани, само с мириса си. На пазара вече има и дъвки с вкус на канела, които могат да имат същия ефект.

От дълги години се смята, че канелата стимулира мозъчната дейност и множество научни проучвания поддържат тази теза. Това е достатъчна причина да избирате свещи с аромат на канела или масла с канела за ароматерапия.