Начало / Хранене и диета / Какви са полезните свойства на лука?

Какви са полезните свойства на лука?

фев. 20, 2015

Лукът е зеленчук, който се използва всекидневно в нашето меню. Освен, че е изключително ароматен и може да направи всяко ястие по-различно, лукът може да ви предпази от настинки и инфекциозни заболявания.

Острият и изразителен мирис на лука кара много хора да не го включват в менюто си, но с правилния начин на готвене и подправяне на ястията може да ви убеди колко полезен може да бъде той. Този зеленчук е богат на много фитохимикали, които имат детоксификационни качества.

Ето и някои от полезните свойства на лука, за които може да не знаете:

  • Противовъзпалителни свойства

Лукът съдържа няколко противовъзпалителни съставки, които спомагат за облекчаване на симптомите на възпалението при остеоартрит, ревматоиден артрит, астма и др. Например кверцетинът, който е мощен антиоксидант в комбинация с витамин С инхибира ензимите, които активират медиаторите на възпалението.

Лукът притежава и антибактериални свойства срещу редица бактерии и гъби.

  • Полезен е за сърдечната дейност

Според множество проучвания консумацията на лук намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, а сярата, която се съдържа в него действа като естествен антиагрегант и пречи на образуването на тромби в кръвоносните съдове. По такъв начин лукът намалява риска от инфаркт и инсулт.

  • Имуностимулатор

Полифенолите, които се съдържат в лука действат като антиоксиданти, предпазващи организма от свободни радикали. Освен това в този зеленчук се съдържа кверцетин, за който се знае, че отпуска дихателните мускули и може да спомогне за облекчаване на оплакванията на пациентите с астма.

  • Намалява риска от рак

За лука се знае, че намалява риска от различни видове рак, особено стомашен и колоректален карцином дори при консумация на зеленчука в умерени количества. Все още напълно не са изяснени механизмите, по които спомага консумацията на този зеленчук, но има създадена хипотеза, че съставките му намаляват туморния растеж и предпазват организма от образуването на вредните свободни радикали.

  • Подобрява съня и настроението

Фолатите, които се съдържат в лука могат да спомогнат за лечението на депресията. Те пречат на образуването на хомоцистеин в кръвта, който от своя страна пречи на достигането на кръв и хранителни вещества към мозъка. Освен това хомоцистеинът в по-големи количества пречи на образуването на хормони, отговорни за доброто настроение и съня – серотонин, допамин и норепинефрин.

  • Подобрява храносмилането

Фибрите в лука спомагат за доброто храносмилане. Освен това в него се съдържа олигофруктоза, която стимулира растежа на бактерии в червата, които са отговорни за смилането на храната. Според някои проучвания олигофруктозата може да помогне и за лечението на някои видове диария.