Начало / Хранене и диета / Кои храни понижават кръвното налягане?

Кои храни понижават кръвното налягане?

дек. 13, 2014

Артериалната хипертония или високото кръвно налягане е заболяване, известно като „тихия убиец“. Много хора не знаят, че имат високо кръвно налягане, тъй като често липсват характерни симптоми.

С времето обаче високите стойности на кръвното налягане могат да имат тежки последици за здравето и да доведат до инсулт, сърдечни, бъбречни и други заболявания.

Диетата играе важна роля за това дали имаме нормално или високо кръвно налягане. Редица храни могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Такива се например:

  • Банани

Тези вкусни плодове са един чудесен начин за понижаване на кръвното налягане. Бананите са изключително богати на калий, който допринася за снижаване на кръвното налягане. Калият спомага за изгонването през бъбречните каналчета на натрий – главният електролит, който води до задръжка на вода и до повишаване на кръвното налягане.

  • Нискомаслено мляко

Една чаша нискомаслено мляко ще ви осигури калций и витамин Д, които заедно ще помогнат за превенцията на артериалната хипертония. Освен това млякото осигурява калий и магнезий, които също понижават кръвното налягане.

  • Черен шоколад

Черният шоколад е богат на флавоноиди – фитохимикали, които предизвикват разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Трябва да внимавате с консумацията на шоколад обаче, тъй като той съдържа много калории.

От всички шоколадови продукти какаото на прах има най-висока концентрация на флавоноиди. В сравнение с шоколада какаото съдържа по-малко захар, мазнини и калории, поради което е за предпочитане.

  • Червено вино

Прекаляването с алкохола повишава риска от артериална хипертония и има редица други негативни последици за здравето. Умерената консумация на червено вино обаче се отразява добре на артериите.

Ключова роля за понижаване на кръвното налягане има съдържащата се в червеното вино комбинация от етилов алкохол и полифенолите ресвератрол и процианидин.

Освен това добавянето на малко количество червено вино към вечерята допринася за това да се отпуснете и да се насладите на ястието.

  • Спанак

Спанакът и другите листни зеленчуци са богати на калий и бедни на натрий, което ги прави важна част от храните, понижаващи кръвното налягане.

Спанакът има малко калории, богат е на фибри, на магнезий, желязо, калций, на витамин А и С.

  • Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки съдържат ненаситени мастни киселини (линолова, олеинова), които водят до повишаване на добрия холестерол и до понижаване на лошия холестерол, което ги прави много полезни за хора с високо кръвно налягане.

Те са чудесен източник на магнезий, витамин Е, фолиева киселина, белтъци и фибри.

  • Картофи

Картофите имат високо съдържание на калий и магнезий – два минерала, които помагат за понижаване на кръвното налягане. Освен това те са добър източник на фибри и са бедни на мазнини.

  • Бобови храни

Всички бобови храни спомагат за контролирането на кръвното налягане. Те не съдържат холестерол, имат малко мазнини и са пълни с разтворими фибри и минерали, като калий и магнезий.

  • Канела

Канелата е подправка, която се свързва със сладкишите, но тя може да бъде много полезна за здравето. Известно е, че канелата помага за понижаване на кръвното налягане, понижва лошия холестерол и кръвната захар, подобрява метаболизма.

Прочетете за:
Високо кръвно налягане (артериална хипертония)