Начало / Хранене и диета / Кои храни са богати на калий?

Кои храни са богати на калий?

мар. 17, 2014

храни, богати на калий

Калият е жизненоважен минерал, който се съдържа във всички клетки. Той е необходим за правилното функциониране на сърцето, бъбреците, нервната система, мускулите и други органи.
Калият има основна роля в регулацията на водно-електролитното равновесие в организма.

Ниските нива на калий се свързват с поява на умора, раздразнителност, с повишен риск от високо кръвно налягане, инсулт, сърдечно-съдови заболявания, храносмилателни нарушения и др. Ето защо е много важно да приемате достатъчно калий с храната. Дневните нужди от калий за възрастен човек са 3000 до 4700 mg.

Храни, които имат високо съдържание на калий са:

Картофи
Картофите са основен източник на калий. Един картоф съдържа 694 mg калий, което е около 15 % от дневното препоръчително количество и само 131 калории. Картофите са богати на бета- каротин, фибри, витамин С, комплексни въглехидрати.

Доматено пюре
Пресните домати са чудесни, но доматеното пюре е по-добър източник на калий. Половин чаша доматено пюре съдържа 549 mg калий.

Банани
Всеки се сеща първо за бананите, когато се замисли за храни, богати на калий. Един банан съдържа 594 mg калий. Освен това бананите са богати на фибри, които спомагат за доброто храносмилане.

Кайсии
Кайсиите са богати на калий и са много полезни при сърдечно-съдови заболявания.

Бобови храни
Бобовите храни – фасул, леща, грах са много добър източник на калий. Те са много богати на фибри и е добре да ги включвате по-често в диетата си.

Сушени сини сливи
Сушените сини сливи имат високо съдържание на калий. Консумацията на 10-12 сливи ще достави 20 % от дневните нужди от калий.

Моркови
Сокът от моркови е много добър източник на калий. Освен това морковите са полезни за зрението.

Риба
Риби, които имат високо съдържание на калий са сьомга, скумрия, херинга. Калият не е единствената причина, поради която трябва да включвате повече риба в диетата си. Редовната консумация на риба удължава продължителността на живот благодарение в голяма част на здравословните мазнини, съдържащи се в рибата.

Мляко
Млякото е изненадващ източник на калий със своите 382 mg за една чаша нискомаслено мляко.

Спанак
Една чаша суров спанак съдържа 167 mg калий, докато една чаша сготвен спанак съдържа 800 mg.

Тиква
Тиквата има малко калории, а е изключително богата на фибри и витамин А. Освен това тя е добър източник на калий със своите 448 mg в половин чаша.

Прочетете за:
Калий
Хиперкалиемия (повишен калий в кръвта)
Хипокалиемия (понижен калий в кръвта)