Начало / Хранене и диета / Кои храни са богати на калций?

Кои храни са богати на калций?

сеп. 1, 2015

Калцият е минерал нужен за израстването и поддържането на здрави кости и зъби, за предаването на нервни импулси, съкращението на мускули и производство на някои хормони в организма.

Недостатъчното количество на калций в нашето тяло може да стане причина за мускулни крампи, конвулсии, загуба на апетит и промяна в сърдечния ритъм. От друга страна повишените количества на калций водят до образуване на камъни в бъбреците, натрупване на калций в тъканите и повишен риск от инсулт и инфаркт.

Препоръчителната дневна доза калций е 1000 мг. Специалистите препоръчват да си набавяте тези количества от приема на разнообразни продукти и само в краен случай да прибягвате към приема на хранителни добавки.

Някои от храните, богати на калций са:

  • Зелени листни зеленчуци

Освен, че тези зеленчуци съдържат над 200 мг калций във всяка порция те могат да ви доставят значителни количества витамин А, който е изключително важен за остротата на вашето зрение. Може да използвате тези зеленчуци под формата на салати или след термична обработка.

  • Броколи

В една порция броколи се съдържат приблизително 86 мг калций. Колкото и да не ви се вярва, освен че е добър източник на калций в този зеленчук се съдържа повече витамин Ц, отколкото в портокалите. Освен това консумацията на броколи понижава риска от рак на дебелото черво и пикочния мехур.

  • Кисело мляко

Топ източникът на калция, както повечето от нас знаем е киселото мляко. В 250 грама кисело мляко се съдържат 452 мг калций и едва 127 калории. За хората, които искат да намалят приема на калории добрата новина е, че в нискомасленото кисело мляко се съдържа същото количество калций. Ако не сте почитатели на киселото мляко винаги може да го замените с прясно, което е изключително добър източник на калций.

  • Сирене

Освен, че е вкусно, сиренето е отличен източник на калций. Може да избирате от голямото разнообразие видове сирена и всяко едно от тях ще спомогне за здравето на вашите кости и зъби. В почти всеки вид сирене се съдържат около 300 мг калций на всеки 50 грама сирене.

  • Смокини

В половин купа сушени смокини се съдържа над 120 милиграма калций. Освен това те са изключително сладки и вкусни и освен този важен минерал те са добър източник на калий. Смокините също така снабдяват нашия организъм с магнезий, хранителен елемент, който се използва в над 300 реакции в нашия организъм, включително регулацията на мускулния тонус и дейността на сърцето.

  • Фасул

Този бобов продукт е богат на фибри, протеини и желязо и един от най-добрите източници на калий. В половин купа сварен фасул се съдържат приблизително 100 мг калций. В допълнение на всички тези положителни качества във фасула се съдържат въглехидрати, които подпомагат ускоряването на метаболизма.

  • Тофу

Ако сте вегетарианци и не искате да употребявате млечни продукти, които са едни от основните източници на калций, може да ги замените с тофу. В този продукт се съдържат 400 мг калций в половин порция. Освен това той е много добър източник на белтъци и може да бъде приготвян по най-различни начини, чрез които да разнообразите вашето меню.

Прочетете за:
Хиперкалциемия (повишен калций)
Хипокалциемия (понижен калций)