Ядките съществуват от дълбока древност, но днес има повишен интерес към тях, поради нарастващите доказателства за полезните им свойства за здравето на човека.
Всички те са добър източник на растителни протеини, осигуряват много витамини и минерали, фибри. Не съдържат холестерол и доставят здравословни мононенаситени мазнини.
Специалистите препоръчват да се консумира по 30 гр ядки всеки ден или около една шепа.
Всеки вид ядки има специфичен състав и е трудно да се определи кои са най-полезни.
Орехи
Орехите имат високо съдържание на мазнини, като по-голямата част са ненаситени. Те съдържат омега – 3 алфа-линоленова киселина. Богати са на фибри, много витамини и минерали. Имат благоприятно действие върху сърдечно-съдовата и нервната система. Орехите са много калорични и не трябва да се прекалява с тях.
30 гр орехи съдържат около 190 калории и 4 гр протеини.
30 гр орехи се равняват на 12 – 14 половинки.
Бадеми
Бадемите са изключително богати на протеини, фибри, калций, витамин Е, магнезий. Те понижават нивото на холестерола в кръвта и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.
30 гр бадеми съдържат около 160 калории и 6 гр протеини.
30 гр се равняват на 23 бадема.
Американски орех (пекан)
Пеканът съдържа много витамини, минерали, антиоксиданти.
30 гр пекан се равняват на 19 половини.
Шам-фъстък
Шам-фъстъкът е богат източник на протеини, на витамин В6, на тиамин. Съдържа мед, магнезий, калий, фосфор. Тези ядки притежават веществата лютеин и зеаксантин, които са каротиноиди и подобряват зрението. Полезни са също при физическо или умствено натоварване, при чернодробни заболявания, гадене. Препоръчват се за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.
30 гр шам-фъстък съдържат около 160 калории и 6 гр протеини.
30 гр шам-фъстък се равняват на 45 ядки.
Кашу
Кашуто има високо съдържание на мед и желязо. Ядките са подходящи при анемия, диабет. Богати са на мононенаситени мастни киселини, които спомагат за понижаването на холестерола. Съдържат антиоксиданти и предпазват от ракови заболявания.
30 гр кашу съдържат около 160 калории и 5 гр протеини.
30 гр кашу се равняват на 16 ядки.
Бразилски триъгълни орехи
Бразилските орехи съдържат много селен и са най-добрият източник на този минерал.
Богати са още на магнезий, фосфор, калий, калций. Предпазват от рак, атеросклероза, стимулират имунната система.
30 гр бразилски орехи се равняват на 6 ядки.
Лешник
Лешниците са богати на фолиева киселина, калий, калций, магнезий. Препоръчват се при анемия, захарен диабет, при хронична умора.
30 гр лешници се равняват на 21 ядки.
Кедрови ядки
Кедровите ядки са богати на аминокиселината аргинин. Много полезни са при деца и бременни жени.
Имат високо съдържание на витамини А, Е, В, на магнезий, цинк, калций, фосфор. Кедровите ядки са силен афродизиак.
30 гр кедрови ядки се равняват на 167 ядки.
Макадамия (австралийски орех)
Макадамията е богата на витамин В, на мононенаситени мастни киселини, на протеини и много минерали.
Маслото от макадамия овлажнява и подхранва кожата.
30 гр макадамия се равняват на 10 – 12 ядки.