Меню

Потапянето във вана със студена вода след интензивна тренировка може да намали мускулните болки, но според ново проучване малко се знае за ефективността и рисковете от това лечение.

Учени от Университета на Ълстър, Северна Ирландия са разгледали предишни проучвания на тази тема.

Те са установили, че в повечето от проучванията са участвали малък брой атлети и, че ефективността на процедурата е била сравнявана единствено с пасивната почивка след тренировка.

Резултатите показват, че терапията със студена вода е довела до намаляване на мускулните болки на атлетите с 15 – 20 %.

Въпреки наличието на известно подобрение няма стандартен метод на лечение.

Не се знае колко време след тренировката трябва да се приложи процедурата със студена вода, каква трябва да бъде температурата на водата, колко дълго трябва да се стои във ваната, колко често трябва да се прилага.

Липсват проучвания и за безопасността на техниката.

Има и други методи, които облекчават мускулната болака, като бавно бягане, масаж, топла вода, стягаща превръзка, които не са толка некомфортни.

Докладът е публикуван в сп. The Cochrane Library.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!