Начало / Хранене и диета / Консумацията на череши помага при подагра

Консумацията на череши помага при подагра

сеп. 29, 2012

Учени от Университета на Бостън са установили, че пациентите, страдащи от подагра, които консумират череши за период от два три дни имат с 35 % по-нисък риск от появата на пристъп.

Те са провели проучване сред 633 души, болни от подагра, които са били проследени за период от една година. Повечето от участниците са били мъже на средна възраст 54 години.

Всички участници е трябвало да водят бележки за подагрозните пристъпи, за медикаментите, които са приемали, за тяхната диета, включително и за това дали са консумирали череши два дни преди появата на пристъп.

Резултатите са показали, че пациентите, които са консумирали до три порции череши са имали 35 % по-нисък риск от подагрозен пристъп. Приема се, че една порция съдържа 10 – 12 череши.

Консумацията на повече от три порции не води до допълнителни ползи.

Учените са установили също, че когато консумацията на череши се съчетае с прием на урикоинхибитора алопуринол, риска от възникването на пристъп се понижава със 75 %.

Полезното действие на черешите се дължи на съдържащите с в тях антоцианин и антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект.
Подаграта е заболяване, което протича с появата на внезапна и много силна болка и оток в ставите, особено на ходилото.

Дължи се на повишаването на пикочната киселина в кръвта, което е причина за формирането на уратни кристали около ставите.
Проучването е публикувано в сп. Arthritis & Rheumatism.

Прочетете за:
Подагра