Начало / Хранене и диета / Краставиците и техните полезни свойства

Краставиците и техните полезни свойства

ное. 6, 2013

краставици

Знаете ли, че родината на краставиците е Индия? Тяхното култивиране е продължило около 3000 години в Източна Азия, след което те са навлезли и на европейския континент през девети век. Въпреки, че краставиците всъщност са плод, ние ги причисляваме към групата на зеленчуците. Те съдържат над 90% вода. Краставиците са особено полезни за нашето здраве. Някои от техните предимства са:

1. Богати са на витамини

Нашето тяло се нуждае от витамини и минерали, за да функционира правилно. Една краставица съдържа нужните ви за деня витамини. Краставиците съдържат основно витамин Б1, Б2, Б6, а от минералите калций, фолиева киселина, цинк, желязо, калий, магнезий и фосфор.

2. Намаляват целулита

Натъркайте едно парче краставица върху проблемните зони в продължение на няколко минути. В краставиците се съдържат фитохимикали. Тези субстанции карат колагена, който се съдържа в кожата да се стегне и това да доведе до опъване на кожата. Затова краставиците са особено полезни и при борбата с бръчките.

3. Източник на енергия

Ако искате следобед по средата на работния ден да не се чувствате изморени може да изядете една краставица, вместо да пиете кофеинови напитки. Витамините от групата Б и въглехидратите, които се съдържат в краставиците ще доставят на тялото ви нужната енергия.

4. Премахват махмурлука

Ако сте от хората, които след няколко питиета се оплакват от страшно главоболие на следващия ден може да прибегнете до краставиците. Изяжте няколко парчета краставица преди да сте легнали. Това ще ви освежи и на следващия ден няма да имате неприятно главоболие. Захарта и електролитите, които се съдържат в краставиците ще заместят важните хранителни вещества, които може да загубите след консумиране на алкохол.

5. Намаляват тъмните кръгове под очите

Може би и преди сте виждали как жените поставят краставици върху очите си, за да премахнат тъмните кръгове под очите. Краставиците са богати на антиоксиданти,  които спомагат за освежаването на кожата и избледняването на тъмните кръгове. Всичко, което трябва да направите е да поставите по едно парче краставица върху всяко око и да постоите така за около 20 минути.

6. Освежават дъха

Ако вие сте от хората, които често се оплакват от неприятен дъх в устата може да използвате краставици, за да се отървете от него. Притиснете парче краставица към небцето с помощта на езика за около 30 секунди. Фитохимикалите, които се съдържат в краставиците ще унищожат бактериите, които се развиват в устната кухина и са причина за лошия дъх.

7. Лекуват слънчево изгаряне

Краставиците са добре познати с това тяхно свойство. Нарежете няколко парчета краставица и ги поставете върху изгорената област от тялото. Махнете парчетата, когато те се затоплят.