Начало / Хранене и диета / Магданоз – какви ползи за здравето има?

Магданоз – какви ползи за здравето има?

мар. 2, 2016

магданоз

Магданозът е билка, която първоначално се е отглеждала в средиземноморския регион на южна Италия, а в днешно време той се отглежда навсякъде по света. Магданозът се използва от над 2000 години, както в кулинарията, така и в медицината. Магданозът е един от най-мощните източници на витамини А, Б, Ц и К, както и на минерали, като калий и желязо. Тази билка е естествен диуретик и голяма част от диетолозите я препоръчват на своите пациенти, които желаят да намалят теглото си и да се освободят от излишната вода, която се е натрупала в организма им. Освен като диуретик магданозът има и много други ползи за здравето. Някои от тях са:

  • Намалява риска от рак

Учените са доказали, че естествената субстанция миристицин, който се съдържа в маслото от магданоз, не само предпазва от образуване на туморни формации, но и неутрализира карциногените, които се съдържат в тютюневия дим например.

  • Подпомага лечението на ревматоидния артрит

Някои от съставките в магданоза, като витамин Ц и бета-каротен имат противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат особено полезни при контрола на ревматоидния артрит. Освен това според учените редовната консумация на магданоз подпомага по-лесното изхвърляне на пикочната киселина от организма, която се свързва с влошаване на оплаквания на пациентите. Друга съставка с противовъзпалителни свойства, която се съдържа в магданоза е еугенол. Благодарение на нея могат да се облекчат болката и отокът на ставите, които са характерни за заболяване, като ревматоидния артрит.

  • Предпазва кръвоносните съдове

Магданозът е един от най-добрите източници на фолиева киселина и витамин Б. Фолиевата киселина спомага за намаляването на количеството на аминокиселината хомоцистеин, която в по-големи количества в организма може да увреди кръвоносните съдове и увеличава риска от инфаркт и инсулт.

  • Антиоксидант

Магданозът е богат на антиоксиданти, в това число лутеолин, който е флавоноид имащ способността да елиминира свободните радикали от тялото и намалява опасността от оксидативен стрес. Лутеолинът освен това подобрява метаболизма на въглехидратите и предпазва тялото от рязко повишаване на кръвната захар.

  • Диуретичен ефект

От стотици години магданозът се препоръчва при камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища поради своите диуретични свойства. При тези заболявания в организма се натрупва излишна вода, която затруднява процесите в тялото. С редовната консумация на магданоз може да подпомогнете изхвърлянето на излишната вода от организма и да облекчите оплакванията си.

  • Добър за зрението

Както се спомена още в началото магданозът е много добър източник на витамин А и бета каротен. Те са много важни за развитието на добро зрение при децата. Затова и специалистите препоръчват да използвате магданоз, колкото се може по-често, когато приготвяте храна за детето си.

  • Анти-остеопоротични свойства

Магданозът е особено подходящ при случаи на остеопороза и поддържане на здравето на костите. Остеопорозата се дължи на понижаването на нивата на калций и в същото време увеличаване на нивата на аминокиселината хомоцистеин. Както споменахме по-горе за намаляване на количеството на хомоцистеина помага фолиевата киселина. Магданозът за щастие е много добър източник, както на витамин Ц, така и на фолиева киселина, тъй че ако искате да се предпазите от остеопороза е препоръчително да консумирате магданоз по-често.