Меню

Проучване показва, че консумацията на мазна риба като сьомга, херинга, скумрия значително понижава риска от бъбречен карцином.

Учени от Karolinska Institute в Стокхолм са проучили повече от 60 000 жени на възраст между 40 и 76 години за период от 15 години.

Резултатите показват, че жени, които са консумирали мазна риба веднъж седмично имат 44 % по-малка вероятност да развият бъбречен карцином, в сравнение с тези, които нямат риба в диетата си. Рискът от бъбречен карцином е 74 % по-малък при жени, които редовно са консумирали мазна риба в продължение на 10 години.

Според д-р Сузана Ларсон, съдържащата се в мазната риба комбинация от омега-3 полиненаситени мастни киселини и витамин Д е ефективна срещу карцином на бъбрека.

Учените обясняват, че мазната риба съдържа 20 до 30 пъти повече омега-3 полиненаситени мастни киселини и 3 до 5 пъти повече витамин Д, в сравнение с крекхата риба.

Известно е, че мазната риба предпазва от сърдечни заболявания, а витамин Д понижава риска от различни видове тумори.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!