Нарастващата честота на възпалителните заболявания на червата може да се дължи на неправилно хранене, твърдят учени от Университета на Чикаго.

Според тях богатата на мазнини диета стимулира растежа на вредни бактерии, които предизвикват възпаление на червата.

Наситените мазнини се усвояват трудно от организма, поради което в червата постъпват повече жлъчни киселини. Това променя средата и довежда до промяна в нормалната бактериална флора.

Учените са установили, че бактерията Bilophila wadsworthia се среща изключително рядко в червата, но при богата на мазнини диета достига до 6 % от чревната флора.

Когато тези бактерии се разрастнат те могат да активират имунната система на генетично предразположени индивиди и да предизвикат заболяване.

Най-характерните симптоми за възпалителните заболявания на червата, като болест на Крон и улцерозен колит са коремна болка и диария.

Според експертите ефективен начин за за справяне с проблема е промяната на микробния баланс в червата.

Изследването е публикувано в сп. Nature.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!