Начало / Хранене и диета / Минерали, от които се нуждае нашето тяло

Минерали, от които се нуждае нашето тяло

авг. 21, 2013

Минералите, подобно на витамините са нужни в малки количества, но имат много важни роли в нашия организъм. Те представляват неорганични съставки, които могат да бъдат открити в почвата и скалите. Те са съществени хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да извършва ежедневните си дейности и процеси. Вие може да си набавите минералите от растенията, които поглъщат минерални вещества от почвата и от месото на тревопасните животни. Ето и някои от основните минерали, от които се нуждае нашето тяло:

Калций

Този елемент може да си набавите от млякото и млечните продукти, зелените листни зеленчуци, някои видове риба като сьомга например. Вашето тяло се нуждае от ежедневен редовен прием на калций. Калцият спомага за регулирането на сърдечния ритъм, здравето на костите и зъбите.

Мед

Медта се съдържа в стафидите, шоколада, ядките, месото. Медта е нужна за продукцията на червени кръвни клетки – еритроцити. Без мед костите на човек не могат да се развият нормално.

Цинк

Цинкът е нужен за производството на някои жизненоважни ензими, за развитието на нервната система, за доброто зрение и слух. Освен това той подпомага дейността на имунната система. Цинкът участва в процеса на зарастване на раните, продукцията на сперма, растежни процеси и сексуалното съзряване. Източници на цинк са червеното месо, пилешко, риба, ядки, пълнозърнести и млечни храни, сусамови семки, тиква.

Желязо

Желязото е основен компонент при образуването на хемоглобина. Хемоглобинът е тази съставка на червените кръвни клетки, която пренася кислород до всички части на организма. Източниците на желязо са червеното месо, рибата, пилешкото, сушените плодове.

Магнезий

Магнезият помага за контракцията и релаксацията на мускулите, продукцията на ензими и продукцията и транспорта на енергия до клетките. Количеството на магнезий във вашия организъм може да намалее при прекалена консумация на кофеин, хронична диария, използване на лаксативи и орални контрацептиви. Магнезий може си набавите от боровинки, ядки и семена, шоколад, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Калий

Калият е нужен за баланса на течностите, пренасянето на информация по нервите и контракцията на мускулите. Нивата на калия намаляват след изтощителни тренировки и обилно изпотяване. Източници на калий са рибата, прясно и кисело мляко, пресни плодове и зеленчуци, ядки.

Фосфор

За оформянето на здрави кости и зъби е нужен фосфор. Той спомага освен това за усвояването на въглехидратите и мазнините и синтеза на протеини. Фосфор може да си набавите от яйцата, месото, рибата, млякото и млечните продукти.

Йод

75% от този минерал се складира в щитовидната жлеза. С помощта на йод щитовидната жлеза произвежда своите хормони тироксин и трийодтиронин. Всяка една част от нашето тяло се нуждае от хормоните на щитовидната жлеза. Те спомагат за правилното усвояване на храната и изгаряне на калориите след това. Ниските нива на йод могат да доведат до увеличаване на размерите на щитовидната жлеза, умствено изоставане и ретардация. Източници на йод са киселото мляко, ягодите, кравето мляко, яйцата.