Начало / Хранене и диета / Надежда за болните от алергия към фъстъци

Надежда за болните от алергия към фъстъци

фев. 20, 2009

Деца с тежка алергия към фъстъци за развили толерантност след ежедневен прием на малки дози фъстъчено брашно, показва проучване, публикувано в списание Allergy.

Лекари от болница „Аденбрук” в Кеймбридж са провели проучване, в което са участвали 4 деца. В началото децата са приемали по 5 mg фъстъчено брашно дневно. В продължение на 6 месеца те постепенно са повишавали дозата, като накрая са достигнали до 800 mg, равняващи се на 5 цели ядки.

За първи път е постигната десенсибилизация при хора с хранителна алергия.

Д-р Анди Кларк, ръководител на проучването казва, че това не е трайно излекуване, но докато децата приемат дневната доза те ще запазят толерантност.

Още 18 деца на възраст между 7 и 17 г. са включени в програмата. Според учените в програмата могат да участват и възрастни хора с алергия.

Алергията към фъстъци най-често се проявява със затруднено дишане, но в тежки случаи може да доведе до анафилактичен шок, който е животозастрашаващо състояние.