Начало / Хранене и диета / Нарът и неговите ползи за сияйна кожа

Нарът и неговите ползи за сияйна кожа

юни 5, 2013

Нарът от много време насам се използва за медицински цели и неговата история може да се проследи още във времето на древните египтяни. Още те са го използвали за лечебни цели. Гърците са използвали нар за лечение на артрит, проблеми с кръвообращението, инфекции и храносмилателни проблеми. Освен това нарът подобрява вида на кожата и за това в днешно време се използва в направата на много козметични продукти.

Нарът може да спомогне за вашето добро общо здравословно състояние, но ако искате да може да го използвате и за да подобрите вида на кожата си. Ето и някои причини, поради които нарът е полезен за кожата:

1. Нарът помага в борбата с акнето.
Акнето най-често се дължи на проблеми с храносмилането или хормонален дисбаланс и за справянето с тях на помощ идва нарът. Консумацията на този плод подобрява храносмилането и по този начин подобрява кръвообращението в цялото тяло. Може да мажете проблемните зони със сок от нар.

2. Антиоксиданти
Нарът е богат на антиоксиданти, които както повечето хора знаят са особено полезни за отстраняване на токсините и свободните радикали в нашето тяло. Свободните радикали нарушават правилното функциониране на нашето тяло. Към тях спадат цигарения дим, пестицидите и инсектицидите. Консумирайте по-често нар, за да се предпазите от вредното влияние на свободните радикали.

3. Нарът забавя стареенето на кожата
Сокът от нар е особено полезен за хората с кожа, която е увредена от излагането на слънце или от стареенето. Нарът прави кожата гладка и подобрява нейния външен вид. Той подобрява еластичността и здравината на вашата кожа.

4. Противовъзпалителни свойства
Множество проучвания потвърдиха, че съставките, които се съдържат в нара имат противовъзпалителни свойства. Така ежедневната консумация на този плод може да ви предпази от кожни инфекции като псориазис, розацея и акне.

5. Полезен за суха кожа
Нарът е чудесно допълнение към всеки един крем за лице, защото съдържа съставки с микроскопични размери, които могат да навлязат дълбоко в кожата. Това свойство зависи от останалите компоненти, с които се смесва нарът. Така например олиото от нар навлиза дълбоко в кожата и е много полезно за хората със суха кожа. Освен това нарът има свойството да успокоява сухата и раздразнена кожа, а от друга страна хидратира кожата.