Меню

Много здравни организации препоръчват консумацията на полиненаситени мастни киселини и най-вече на омега- 3-  и омега-6 – мастните киселини за протекция на сърцето.

Ново международно проучване обаче не открива доказателства, че замяната на „лошите” наситени мазнини с консумацията на „по-здравословните” полиненаситени мазнини понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите от анализа на 72 отделни проучвания за влиянието на диетата върху риска от сърдечно-съдови заболявания са публикувани в сп. Архиви на вътрешната медицина. В проучванията са участвали повече от 600000 човека от Европа, Северна Америка и Азия.

Сред всичките 72 проучвания не е открита връзка между наситените мазнини и риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това не са открити доказателства, че полиненаситените мазнини предпазват сърцето.

Експертите подчертават, че резултатите от тяхното проучване не означават, че е добре да се консумира много сирене, масло, бисквити, тлъсто месо, бекон и други храни, съдържащи наситени мазнини.

Приемът на твърде много наситени мазнини може да повиши холестерола в кръвта, което ще повиши риска от атеросклероза

Според авторите на проучването са необходими нови задълбочени изследвания, за да се направи преоценка на препоръките за хранене.

Най-добрият начин за превенция на сърдечно-съдови заболявания е да спрете тютюнопушенето, да спортувате редовно и да се храните здравословно, като това означава да ограничити не само мазнините, но и солта, захарта и да консумирате повече плодове и зеленчуци.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!