Меню

Редовната консумация на стафиди и соя може да понижи кръвното налягане, твърдят учени.

Стафидите се нареждат на първо място сред петте най-полезни за сърцето храни. Следващи в списъка са соята, орехите, авокадото и богатите на фибри храни.

Учени от Луисвил, Кентъки са провели проучване сред 46 случайно избрани мъже и жени с гранични стойности на кръвното налягане. Пациентите са консумирали около 60 стафиди три пъти дневно.

Учените са установили значително понижение на систоличното кръвно налягане. Според тях това се дължи на съдържащият се в стафидити калий.

Соевите продукти са богати на протеини, които също са полезни за сърцето.

Учени от Колумбийския университет са изучавали връзката между съдържащите се в соята изофлавони и кръвното налягане. Те са установили, че консумацията дори само на 2.5 мг изофлавони дневно понижава значително кръвното налягане. В 230 мл соево мляко се съдържат 22 мг изофлавони.

Орехите са богати на омега – 3 мастни киселини и съдържат два пъти повече антиоксиданти в сравнение с другите ядки.

Авокадото е един от най-полезните плодове. Съдържа мононенаситени мазнини, много витамини, фибри и калий.

Богатите на фибри храни (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения) спомагат за понижаване на холестерола и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!