Меню

Ниското съдържание на калций в диетата повишава риска от хормонално заболяване, причиняващо костни фрактури и камъни в бъбреците.

Първичният хиперпаратиреоидизъм е рядко заболяване, което се среща по-често при жени на възраст между 40 и 60 години.

Проучване, публикувано в British Medical Journal показва, че повишеният прием на калций с диетата понижава риска от това заболяване.

Дневната нужда от калций за възрастен човек е от 0.7 до 1.2 g.

Млякото и млечните продукти, ядките, някои видове риба са добър източник на калций. Високият прием на калций обаче може да причини коремни болки, полиурия, артериална хипертония.

Първичният хиперпаратиреоидизъм се дължи на повишена функция на паращитовидните жлези, които секретират твърде много паратиреоиден хормон.
Заболяването най-често се проявява с остеопороза и камъни в бъбреците.

Американски учени са провели проучване сред 58000 жени на възраст между 39 и 66 години. В началото на проучването през 1986 г нито една от участничките не е имала първичен хиперпаратиреоидизъм.

На всеки четири години до 2008 г. жените са били анкетирани за това колко често консумират определени храни.

За период от 22 години са били установени 277 случая на първичен хиперпаратиреоидизъм.

Учените са разделили жените на четири групи в зависимост от приема на калций.

Те са установили, че жените, които са приемали най-много калций с диетата са имали 44 % по-нисък риск от развитие на първичен хиперпаратиреоидизъм в сравнение с жените, приемали най-малко калций.

Това проучване дава още доказателства, че жените в менопауза трябва да обръщат особено внимание на приема на калций.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!