Начало Хранене и диета Ограничаването на солта намалява риска от рак на стомаха

Ограничаването на солта намалява риска от рак на стомаха

Ограничаването на приема на сол може да понижи риска от развитие на рак на стомаха, твърди Световният фонд за ракови изследвания.

Известно е, че повишената консумация на сол води до повишаване на кръвното налягане, но също така повишава и риска от развитие на рак.

Препоръките за дневния прием на сол са до 6 г, но хората често приемат над 8 г.

Във Великобритания всяка година се регистрират около 6000 случая на рак на стомаха. Според Световният фонд за ракови изследвания около 800 случая могат да бъдат избегнати ако хората спазват препоръките за 6 г сол дневно.

Стомашният карцином е трудно лечим, защото често се открива в напреднал стадий. Ето защо е особено важна превенцията на заболяването, като се ограничи солта и се консумират повече плодове и зеленчуци.

Световният фонд за ракови изследвания настоява на етикетите на всички хранителните продукти ясно да бъде означено съдържанието на сол.