Меню

Консумирането на храни, пържени в зехтин или слънчогледово олио не повишава риска от сърдечни заболявания и преждевременна смърт, показва испанско проучване.

При пържене храната абсорбира мазнини, а богатата на мазнини храна повишава кръвното налягане и холестерола, които са рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Учени от Автономния университет на Мадрид са проследили диетата на повече от 40000 човека на възраст от 29 до 69 г. за период от 11 години.

В началото на проучването нито един от участниците не е имал сърдечно заболяване, а в края му са установени 606 сърдечни заболявания и 1134 смъртни случая.

Когато учените са разгледали случаите на сърдечни заболявания детайлно, те не са установили връзка с пържените храни в диетата. Според тях това се дължи на вида на мазнината, в която се приготвя храната.

В Испания се използват главно зехтин и слънчогледово олио за пържене на храните.

Известно е, че средиземноморската диета е една от най-здравословните.

Независимо от метода на приготвяне, консумирането на богати на мазнини храни означава прием на много калории. Това води до повишаване на телесното тегло и затлъстяване, които са рисков фактор за заболявания на сърцето. Препоръчва се добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци и само малко количество мазнини.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!