Начало / Хранене и диета / Пържените храни не винаги са вредни за сърцето

Пържените храни не винаги са вредни за сърцето

ян. 25, 2012

Консумирането на храни, пържени в зехтин или слънчогледово олио не повишава риска от сърдечни заболявания и преждевременна смърт, показва испанско проучване.

При пържене храната абсорбира мазнини, а богатата на мазнини храна повишава кръвното налягане и холестерола, които са рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Учени от Автономния университет на Мадрид са проследили диетата на повече от 40000 човека на възраст от 29 до 69 г. за период от 11 години.

В началото на проучването нито един от участниците не е имал сърдечно заболяване, а в края му са установени 606 сърдечни заболявания и 1134 смъртни случая.

Когато учените са разгледали случаите на сърдечни заболявания детайлно, те не са установили връзка с пържените храни в диетата. Според тях това се дължи на вида на мазнината, в която се приготвя храната.

В Испания се използват главно зехтин и слънчогледово олио за пържене на храните.

Известно е, че средиземноморската диета е една от най-здравословните.

Независимо от метода на приготвяне, консумирането на богати на мазнини храни означава прием на много калории. Това води до повишаване на телесното тегло и затлъстяване, които са рисков фактор за заболявания на сърцето. Препоръчва се добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци и само малко количество мазнини.