Полезният ефект на омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата зависи от начина, по който тя е приготвена, показва ново проучване.
Според учени от Университета на Хавай в Маноа ползата за сърцето от консумирането на риба е много по-голяма ако тя е изпечена, а не изпържена или изсушена. Ползата се повишава и ако се добави сос от соя.
Учени от Южна Дакота са създали соеви растения, от които са получили соево олио, значително повишаващо нивото на определени омега-3 мастни киселини в кръвта. Според тях соевото олио може да бъде ефективна алтернатива на рибеното олио.
Двете проучвания са били представени на научна сесия на Американската кардиологична асоциация.
За предпазване от сърдечно-съдови заболявания се препоръчва поне два пъти седмично да се консумира риба, богата на омега-3 мастни киселини, като скумрия, сьомга, сардина.