Начало / Хранене и диета / Пикантни храни за по-дълъг живот

Пикантни храни за по-дълъг живот

авг. 6, 2015

Ново проучване, публикувано в The British Medical Journal показва, че редовната консумация на пикантни храни може да доведе до по-дълъг живот.

Учени от Китайската академия на медицинските науки са провели мащабно проучване сред 487 375 участници на възраст между 30 и 79 години. В проучването не са участвали хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет или рак.

В продължение на седем години всички участници са попълвали въпросници за тяхното общо здраве, за физическата им активност и за техните хранителни навици, включително колко често са консумирали пикантни храни, червено месо, алкохол и зеленчуци. В края на изследването учените са търсели връзка между диетата, заболеваемостта и смъртността.

Авторите на проучването са установили, че хората, които са консумирали лютиви храни един или два пъти седмично са имали 10 % по-нисък риск от преждевременна смърт, в сравнение с хората, които по-рядко са приемали такива храни.

Участниците, които са консумирали пикантни храни 3 до 7 пъти седмична са имали 14 % по-нисък риск от смърт.

Учените са установили връзка между редовната консумация на пикантни храни и понижената смъртност от рак, исхемична болест на сърцето и заболявания на дихателната система, като тази връзка е била по-силно изразена при участниците, които не са приемали алкохол.

Най-често хората са консумирали люти чушки, които са богати на капсаицин, витамин С, А, К, В6 и калий. За капсаицинът е известно, че има противовъзпалителни, противоракови и антиоксидантни свойства, подобрява липидния профил и намалява риска от затлъставане.

Учените отбелязват, че това е наблюдателно проучване и са необходими още изследвания преди да се направят хранителни препоръки.

Пикантните подправки от години се изпалзват за лечение на редица заболявания. Предишни проучвания са показали, например, че къри и чесън предпазват от рак, понижават холестерола и кръвното налягане.