Консумацията на повече плодове и зеленчуци подобрява цвета на кожата, твърдят специалисти.

Британски учени са провели проучване сред 35 студента на средна възраст 21 години. В продължение на 6 седмици те са наблюдавали колко плодове и зеленчуци консумират участниците.

Учените са анализирали цвета на кожата им в началото, по средата и в края на този период.

Резултатите показват, че консумацията на повече плодове и зеленчуци води до засилване на естественото червено и жълто оцветяване на кожата.

Известно е, че определени жълти, червени и оранжеви пигменти, наречени каротиноиди, които се съдържат в редица плодове и зеленчуци променят тена на кожата.

Има стотици различни видове каротиноиди. Тези, които имат най-голямо влияние върху цвета на кожата са ликопена и бета каротина. Ликопенът се съдържа във всички червени плодове и зеленчуци, но най-висока концентрация има в доматите. Известно е, че той има антиканцерогенно действие. Бета каротина придава оранжевия цвят на морковите. От него в черния дроб са образува витамин А, който играе важна роля за поддържането на здрава кожа.

Според учените тези промени в цвета на кожата правят хората по-привлекателни.

Това може да бъде още един стимул за хората да консумират препоръчителните 5 порции плодове и зеленчуци дневно.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!