Консумацията на повече плодове и зеленчуци подобрява цвета на кожата, твърдят специалисти.
Британски учени са провели проучване сред 35 студента на средна възраст 21 години. В продължение на 6 седмици те са наблюдавали колко плодове и зеленчуци консумират участниците.
Учените са анализирали цвета на кожата им в началото, по средата и в края на този период.
Резултатите показват, че консумацията на повече плодове и зеленчуци води до засилване на естественото червено и жълто оцветяване на кожата.
Известно е, че определени жълти, червени и оранжеви пигменти, наречени каротиноиди, които се съдържат в редица плодове и зеленчуци променят тена на кожата.
Има стотици различни видове каротиноиди. Тези, които имат най-голямо влияние върху цвета на кожата са ликопена и бета каротина. Ликопенът се съдържа във всички червени плодове и зеленчуци, но най-висока концентрация има в доматите. Известно е, че той има антиканцерогенно действие. Бета каротина придава оранжевия цвят на морковите. От него в черния дроб са образува витамин А, който играе важна роля за поддържането на здрава кожа.
Според учените тези промени в цвета на кожата правят хората по-привлекателни.
Това може да бъде още един стимул за хората да консумират препоръчителните 5 порции плодове и зеленчуци дневно.