Начало / Хранене и диета / Полезни плодове и зеленчуци, които да консумирате през есента

Полезни плодове и зеленчуци, които да консумирате през есента

ное. 11, 2014

Някои от сезонните плодове и зеленчуци, които могат да бъдат намерени на пазара в момента могат да ви доставят много от нужните хранителни вещества, а и освен това с тях могат да се приготвят вкусни и полезни ястия.

Ето и някои от най-полезните плодове и зеленчуци:

  • Броколи

Броколите са зеленчуци, богати на антиоксиданти, за които се знае, че намаляват риска от язва и рак на стомаха. Най-добре е да се консумират сурови, но и лекото запарване, запазва техния хрупкав вкус и полезни качества.

  • Ябълки

На пазара може да намерите най-различни сортове ябълки, като всеки от тях е богат на антиоксиданти и е полезен за нашето здраве. Те са един от най-добрите избори за междинно похапване между основните хранения, а и на всичкото отгоре са едни от по-евтините и лесно достъпни плодове. Освен, че са полезни за здравето за ябълките се знае, че забавят стареенето.

  • Цвекло

Цвеклото е едно от добрите попълнения към вашата есенна салата. То е богато на естествени нитрати, които подобряват кръвообращението и забавят свързания с възрастта когнитивен дефицит. Друг полезен ефект на цвеклото е, че спомага за разширяването на кръвоносните съдове и по такъв начин може да бъде полезно за хората, страдащи от високо кръвно налягане.

  • Зеле

Есента е сезона на зелето. За пациентите с язва се препоръчва да си правят десет дневен курс със сок от зеле, за овладяване на симптомите на заболяването. Накъсването или нарязването на зелето води до освобождаването на ензима мирозиназа, който от своя страна спомага за отделянето в организма на анти-карциноген, наречен гликозинолат. Количествотот на тези ензими е най-високо, когато зелето е в свежа форма и сурово или бъде запарено за кратък период от 5 минути.

  • Червени боровинки

Тези плодове са изключително богати на антиоксиданти, витамин Ц и фибри. Може да ги консумирате в свежа форма или като сушени плодове, но е препоръчително изсушените да не са допълнително овкусени със захар.

  • Лук

Лукът може да бъде намерен на пазара през цялата година, но той е с най-полезни качества по време на есента и зимата. Той може да бъде използван за направата на всякакви ястия, сосове, супи и салати. Сярата, която се съдържа в лука и на която се дължи неговия специфичен мирис е отговорникът за повечето негови полезни свойства. Така например лукът може да спомогне за снижаване на кръвното налягане и регулирането на стойностите на холестерола в кръвта. Освен това лукът е богат на противовъзпалителни съставки, които могат да облекчат протичането на някои хронични заболявания, като артрит, астма и някои остри белодробни възпаления.

  • Нар

Само по наситения цвят на нара може да предположите колко полезен за нашето здраве е той. Той е богат на Витамин К, магнезий, манган и мед, всички от които са важни за кръвообращението. Този известен супер плод се свързва с понижаване на холестерола в кръвта и кръвното налягане. Освен това учените смятат, че благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в него, нарът може да спомага за снижаване на риска от развитието на някои често срещани ракови заболявания.