Начало / Хранене и диета / Полезни свойства на ананаса

Полезни свойства на ананаса

ян. 30, 2015

Анасът е сладък, изключително хранителен плод, който вече може да бъде намерен навсякъде на българския пазар. Той може да се намери като свеж плод или като консервирани ананасови резени. Този плод съдържа витамин А и Ц, фибри и минерали – калций, калий, фосфор.

Някои от полезните свойства на ананаса са:

  • Подобрява храносмилането

Много хора се оплакват от проблеми с храносмилането, които най-често се дължат на недоброто смилане на консумираните белтъци. Несмлените белтъци могат да образуват остатъчни продукти, които да преминат в кръвта и това да доведе до възпалителен процес. Неусвоените белтъци водят и до образуване на уратни кристали в организма, които могат да станат причина за развитието на подагра.

След нахранване може да хапнете един-два резена ананас, който съдържа един уникален ензим, наречен бромелаин. Той спомага за по-лесното смилане на белтъците. На пазара са налични и капсули, съдържащи концентрат от бромелаина, съдържащ се в ананаса, които могат да облекчат храносмилането.

  • Подобрява имунитета

Витамините, които се съдържат в ананаса могат да намалят вашия риск от сърдечни заболявания, подагра, катаракта и инсулт. Този плод подсилва имунната система и по този начин неговата консумация може да спомогне за по-бързото оздравяване след настинка.

  • По-здрави кости

Ананасът съдържа значителни количества манган, като с консумацията на плода може да си набавите три четвърти от нужните дневни количества от този минерал. Манганът е нужен за изграждането на костите и съединителната тъкан. Той е изключително важен за растящите деца и юноши, както и за възрастните хора, чиито кости стават много лесно чупливи.

  • Антиоксидантна защита и по-добър вид на кожата

Ананасът е много добър източник на витамин Ц. Само една чаша сок от този плод съдържа 100% от нужните дневни количества от този витамин. Витамин Ц е основният водноразтворим антиоксидант, който е първата линия на защита на вашия организъм срещу опасните за здравето свободни радикали, които могат да станат причина за появата на рак.

Друго полезно свойство на ананаса и витамините, които се съдържат в него е, че неговата консумация може да спомогне за по-добрия вид на вашата кожа. Колагенът, който е отговорен за еластичността на кожата зависи основно от достатъчните количества витамин Ц в организма.

  • Намаляване на стреса

Високите количества манган, които се съдържат в ананаса са добър източник на енергия за организма. Този минерал е важен за изграждането на ензими, които се използват в организма за производството на енергия.

Консумацията на ананас спомага за намаляване нивата на стреса, тъй като той съдържа още и витамин Б, който е един от основните витамини отговорни за доброто функциониране на мозъка и повишаването на възможностите на организма за справяне със стреса.

  • Подобряване на плодовитостта

Смята се, че консумацията на плодове, богати на антиоксиданти подобрява плодовитостта. Тъй като свободните радикали могат да увредят дейността на репродуктивните органи се препоръчва да се консумират повече ананаси, които са добър източник на антиоксиданти. Това се препоръчва за двойките, желаещи да увеличат шансовете си за зачеване.