Начало / Хранене и диета / Полезни за здравето свойства на лененото семе

Полезни за здравето свойства на лененото семе

ян. 31, 2014

Лененото семе се счита за супер храна, тъй като е изключително полезно за здравето. То допринася за превенцията на редица заболявания, като диабет, рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания и др.
Главните съставки на лененото семе, които имат положително въздействие върху здравето са: омега – 3 мастни киселини, фибри, фитоестрогени, протеини, витамини и минерали.

Ето някои от полезните свойства на лененото семе:

1. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания
Омега – 3 мастните киселини са полезни за здравето ни, но не могат да се синтезират в организма ни. Те трябва да бъдат внесени чрез храната. Лененото семе е много богато на омега – 3 мастни киселини, които могат да допренесат за здравето на сърцето.

Лененото семе помага на сърцето и като понижава кръвното налягане. Високото кръвно налягане повишава риска от инфаркт и застойна сърдечна недостатъчност. Омега – 3 мастните киселини в лененото семе могат да намалят този риск.

2. Понижава холестерола
Лененото семе спомага за понижаването на стойностите на холестерола. Повишеният холестерол е опасен, тъй като води до образуване на плаки в коронарните артерии. С понижаването на холестерола намалява и риска от развитие на сърдечни заболявания.

3. Понижава телесното тегло
Фибрите и протеините в лененото семе създават чувство на ситост за по-дълго време. Това означава, че няма да имате голяма нужда от различни нездравословни бързи закуски.

4. Предпазва от диабет
Лененото семе е храна с нисък гликемичен индекс и не повишава рязко кръвната захар. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар и по-малкото пикове на глюкоза в кръвта води до по-малки нужди от инсулин. Включването на повече ленено семе в диетата ще спомогне за по-добрия контрол на захарния диабет.

5. Помага при запек или диария
Лененото семе съдържа разтворими и неразтворими фибри, които улесняват изпразването на чревния тракт и помагат при запек.
При диария лененото семе е полезно със свойството си да успокоява и намалява дразненето на чревната стена.

6. Намалява възпалението
Благотворното действие на лененото семе върху възпалението се дължи на омега – 3 мастните киселини и фитоестрогените, които блокират освобождаването на медиатори на възпалението. Ето защо лененото семе е полезно при артрит, астма, синуит и др.

7. Храна за мозъка
Омега – 3 мастните киселини подобряват мозъчната функция. За превенция на болестта на Алцхаймер, на деменция, депресия, при проблеми със съня е полезно да се приема повече ленено семе. Децата също се нуждаят от повече омега – 3 мастни киселини за правилното развитие на техния мозък.

8. Намалява топлите вълни
Лененото семе е естествен източник на фитоестрогени. Повишаването на лененото семе в диетата води до намаляване на оплакванията при жените в менопауза от топли вълни, нощно изпотяване, намалява сухотата на влагалището, като се избягват страничните ефекти на хормоналната заместителна терапия.

9. Подобрява състоянието на кожата
Лененото семе намалява възпалението и спомага за заздравяването на кожата. Може да окаже положителен ефект при екзема, псориазис, акне, суха кожа и други състояния.

10. Намалява риска от рак
Скорошни проучвания показват, че лененото семе може да помогне при различни видове рак. Установено е, че омега – 3 мастните киселини могат да потискат туморния растеж.