Начало / Хранене и диета / Ползи от консумацията на банани

Ползи от консумацията на банани

мар. 27, 2013

И децата и възрастните обичат вкуса на бананите. Поради тази причина е много лесно бананите да се включат като част от здравословния хранителен режим на всеки човек. Освен това бананите са особено удобни, защото могат лесно да бъдат пренасяни в чанта и да се консумират на работното място например.

За какво са особено полезни бананите?

Диети
Бананите са много добро допълнение към всяка една диета, защото съдържат 11 % фибри и едва 108 калории. Наличието на фибри спомага за доброто храносмилане и предпазване от запек. Бананите могат да се консумират и преди физически тренировки, тъй като те са бърз източник на енергия.

Депресия
Според скорошно проучване проведено сред хора, страдащи от депресия много от тях са съобщили, че са се почувствали по-добре след изяждането на един банан. То ва е така, защото бананите съдържат аминокиселината триптофан, която в човешкия организъм се преобразува в серотонин, който е познат със своето положително действие върху емоционалното състояние.

Кръвно налягане
Бананите са богати на калий, който помага на кръвоносната система да доставя кислород до мозъка и тъканите. Калият освен това е нужен за нормалната сърдечна дейност и намалява кръвното налягане.

Предменструален синдром
Вместо да вземате болкоуспокояващи в началото на вашия цикъл може да хапнете един банан, който ще намали болките.

Подпомага дейността на мозъка
В едно проучване, проведено в американско училище на учениците е бил даван по един банан сутрин на закуска, по време на междучасие и на обяд, за да се прецени как той ще повлияе на тяхното представяне. Учените са установили, че учениците, които редовно са консумирали банани са станали по-активни в час и са запаметявали по-бързо от останалите си съученици.

Махмурлук
Естествените съставки, които се съдържат в бананите и голямото количество на витамини ги правят перфектни за хора, които са прекалили с алкохола предната вечер. Смесете в блендер няколко банана с кисело мляко и добавете малко мед за подсладител. Бананът ще успокои корема ви, а медът ще възстанови нивата на кръвната захар.

Бременност
Много бременни жени консумират по-големи количества банани в първите месеци на бременността, за да се преборят със сутрешното гадене. Освен това в някои култури се смята, че бананите спомагат за поддържането на нормалната температура на бременните жени.

Анемия
Бананите са богати на желязо и при хора, страдащи от желязодефицитна анемия те са нужно допълнение към хранителния режим, за да се възстановят нормалните нива на желязо в организма.

Язва
Бананите са един от малкото позволени плодове, които могат да се консумират при наличие на язва или гастрит. Това е така, защото те имат мека текстура и не повишават киселинността на стомашното съдържимо. Те дори намаляват повишената киселинност на стомаха и го предпазват от вредното действие на солната киселина.