Консумирането на по-малко сол понижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 25 %.
Идеалното количество сол, което трябва да се консумира дневно е не повече от 6 грама.
Приема на повече сол води до повишаване на кръвното налягане, а това увеличава риска от инфаркт и инсулт.
Екип от специалисти от Бостън са провели проучване, в което са участвали 3126 пациента с високо кръвно налягане.
В хода на проучването участниците са понижили приема на сол с 25 – 30 %, от около 10 гр. на 7 гр.
Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания се е понижил с 25 % при тези от пациентите, които са ограничили консумирането на сол за продължителен период от 10-15 години.
Според проф. Греъм Макгрегър, специалист по сърдечно-съдови заболявания понижаването на приема на сол ще доведе до намаляване на броя на хората, страдащи от сърдечна недостатъчност, инфаркт и инсулт.
Средното количество сол, което консумират дневно хората във Великобритания е 9 гр.
Според проф. Макгрегър това количество лесно може да се понижи до 6 гр., ако хората внимателно подбират храната, която консумират.