Начало / Хранене и диета / Портокалите и техните полезни свойства

Портокалите и техните полезни свойства

мар. 15, 2013

Портокалът е един от най-широко консумираните цитрусови плодове в цял свят. Той е харесван от хората, поради това че може да се намери на пазара почти през цялата година и има много приятен сладък вкус. Освен добрият вкус портокалите имат и много полезни свойства, които могат да допринесат за вашето добро здраве. Те са богати на витамин А, Б1 и С. С един портокал може да си доставите 100% от нужния за деня витамин С. Освен витамините портокалите са богати на много други полезни хранителни вещества, които са доказали своето протективно действие срещу някои често срещани заболявания.

Какви ползи за вашето здраве има от консумацията на портокали?

Намаляват риска от поява на рак
Една съставка, която се намира в повечето цитрусови плодове, известна под името Д-лимонен може да ви предпази от някои видове онкологични заболявания – рак на кожата, рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на белите дробове. Високото количество на витамин С пък действа като антиоксидант, който предпазва клетките от разрушаване от вредните токсини, които се трупат в нашето тяло.

Намаляват нивата на холестерол в организма
Портокалите, подобно на ябълките съдържат пектин, който е доказал своите полезни качества за намаляване на холестерола. Освен това пектинът, намалява абсобрцията на мазнини от организма. Така портокалите са особено полезни при хора с високо кръвно налягане, пациенти с атеросклероза.

Предпазват от развитие на камъни в бъбреците
Според скорошни проучвания, хората които консумират портокали редовно са по-малко застрашени от развитието на камъни в бъбреците. Портокалите покачват pH на урината и по такъв начин пречат на отлагането на камъни в бъбреците и останалите части на отделителната система.

Противовъзпалително действие
В портокалите се съдържа веществото хесперидин, което е доказало своето противовъзпалително действие. Хесперидинът помага на организма по-лесно да се справи с инфекциите. Консумацията на портокали е един от най-лесните начини за предпазване от настинки през зимните месеци.

Подпомагат отслабването
Портокалите съдържат много малко калории и са особено подходящи при диети. Един среден портокал съдържа едва 65 калории. Освен това портокалите са богати на фибри, които засищат за по-дълго време.

Поради наличието на калций в тях с консумацията на портокали може да поддържате костите си здрави. Освен на калций портокалите са богати и на калий, който спомага за намаляване на кръвното налягане и поддържа правилната дейност на сърцето. Калият е и важен за поддържане на плътността на костите.