Меню

Консумацията на цитрусови плодове може да понижи риска от инсулт при жени, показва ново проучване.

Учени от Великобритания са анализирали данните от мащабно проучване, проследяващо хранителните навици на близо 70000 жени за период от 14 г.

Резултатите показват, че жените, които са консумирали цитрусови плодове, богати на флавоноиди имат 19 % по-нисък риск от исхемичен инсулт.

Флавоноидите са антиоксиданти, които предпазват от инсулт като подобряват функцията на кръвоносните съдове и имат противовъзпалителен ефект.

Те се съдържат в портокалите, грейпфурта и други цитрусови плодове. Откриват се също в черния шоколад и червеното вино.

Експертите препоръчват да се консумират повече цели плодове, а не сокове, тъй като соковете са по-калорични, имат по-високо съдържание на захар и по-малко фибри.

Проучването е публикувано в Journal of the American Heart Association.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!