Начало / Хранене и диета / Портокалите намаляват риска от инсулт

Портокалите намаляват риска от инсулт

фев. 25, 2012

Консумацията на цитрусови плодове може да понижи риска от инсулт при жени, показва ново проучване.

Учени от Великобритания са анализирали данните от мащабно проучване, проследяващо хранителните навици на близо 70000 жени за период от 14 г.

Резултатите показват, че жените, които са консумирали цитрусови плодове, богати на флавоноиди имат 19 % по-нисък риск от исхемичен инсулт.

Флавоноидите са антиоксиданти, които предпазват от инсулт като подобряват функцията на кръвоносните съдове и имат противовъзпалителен ефект.

Те се съдържат в портокалите, грейпфурта и други цитрусови плодове. Откриват се също в черния шоколад и червеното вино.

Експертите препоръчват да се консумират повече цели плодове, а не сокове, тъй като соковете са по-калорични, имат по-високо съдържание на захар и по-малко фибри.

Проучването е публикувано в Journal of the American Heart Association.

Прочетете за:
Видове инсулт – има три основни вида мозъчен инсулт