Начало / Хранене и диета / Какви са предимствата на безглутеновата диета

Какви са предимствата на безглутеновата диета

сеп. 12, 2013

глутен

Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, овеса, ечемика и ръжта. Хората, които се диагностицират със заболяването цьолиакия трябва да елиминират глутена от своята диета, поради чувствителност и невъзприемчивост на техния организъм към този протеин. Освен за лечението на цьолиакия безглутеновата диета е доказала своите предимства и при много други заболявания и състояния:

Аутизъм – учените са доказали, че консумацията на високи нива на глутен увеличава риска от развитие на аутизъм при децата. В лечебния план на децата аутисти се включва и безглутенова диета.

Цьолиакия – заболяването е генетично автоимуннно заболяване на тънките черва. При пациентите с цьолиакия консумацията на глутен уврежда способността на червата да абсорбират хранителните вещества ефективно. Затова при цьолиакия се препоръчва безглутенова диета.

Дерматитис херпетиформис – приемът на големи количества глутен засилва риска от развитието на това кожно заболяване. При дерматита върху кожата се появяват мехурчета пълни с бистра течност. За да се предпазите от дерматитис херпетиформис е най-добре да избягвате храните, съдържащи глутен.

Диетата с ниско съдържание на глутен има ниско съдържание на въглехидрати  и е препоръчителна за хора, които искат да намалят своето тегло. Безглутеновата диета включва свежи плодове и зеленчуци, които са особено полезни и за цялостното здраве на организма. Освен това с намаляването на приема на глутен човек консумира по-малко захар и мазнини.

Пътят към по-добро настроение и по-добро фокусиране върху работата е намаляването на количествата на глутена в диетата. Според Американската Национална Фоднация за Цьолиакия повечето хората с чувствителност към глутен съобщават, че консумацията на този протеин при тях води до главоболие, замъглено мислене и понякога дори депресия. Тези промени в организма, които се предизвикват от консумацията на глутен се дължат на факта, че при приемът на глутен в организма се отделят едни възпалителни молекули известни като цитокини. Цитокините са вредни за дейността на мозъка и тяхното наличие в организма се свързва и с развитието на болестта на Алцхаймер.

Много научни проучвания са доказали, че намалената консумация на глутен може да спомогне и за възстановяването от някои заболявания, като например ревматоиден артрит, Паркинсонова болест, синдром на Даун, периферна невропатия, мултиплена склероза, остеопороза, анемия, заболявания на щитовидната жлеза.

Ако страдате от чувствителност към глутен е вероятно вашият организъм да не успява да усвоява всички витамини и минерални вещества от храната. Това може да стане причина за поява на умора и спадане на енергията. Много от пациентите с чувствителност към глутен се оплакват от честа умора и липса на енергия за изпълнение на ежедневните дейности. За премахването на тези неблагоприятни ефекти на глутена, най-добре изберете безглутеновата диета.

Безглутеновата диета набира популярност през последните години, поради своите положителни ефекти върху организма. Тя е полезна не само за хората, страдащи от чувствителност към глутен или цьолиакия, но и за хората с наднормено тегло например и може да бъде включена в лечебния план на множество широко разпространени заболявания.