Учени от САЩ предполагат, че за хората със затлъстяване преяждането е подобно на наркотична зависимост. Те са искали да разберат защо хората продължават да се хранят дори след като вече се наситят.

Провели са проучване, в което са участвали седем доброволци с наднормено тегло, на които е бил поставен имплантируем стомашен стимулатор. Това устройство изпраща сигнали към блуждаещия нерв (nervus vagus), който предава на мозъка съобщение за насищане, при което апетита се понижава.

Използвали са позитрон-емисионна томография, за да видят кои мозъчни центрове се активират при включване на стимулатора.
Очаквали са повишена активност в хипоталамичните центрове, регулиращи апетита, но резултатите са показали повишен метаболизъм в хипокампа (мозъчна структура, свързана с настроението, запаметяването), стриатума и челния дял от крайномозъчната кора. Тези мозъчни структура са свързани и с ненаситното желание при зависими от кокаин.

За хората със затлъстяване е трудно да спазват диета, защото те не могат да потиснат желанието си да се хранят.

Това проучване показва наличие на прилика между преяждането и наркотичната зависимост.

То може да допренесе за откриване на нови методи за лечение на затлъстяването.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!