Начало / Хранене и диета / Промяна в диетата може да облекчи симптомите на астма

Промяна в диетата може да облекчи симптомите на астма

ян. 6, 2014

Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни може да се окажат едно алтернативно лечение на астмата и нейните симптоми. Наскоро проведено проучване върху мишки, публикувано в журнала по Естествена медицина сочи, че диетата богата на храни, съдържащи много фибри може да намали възпалението в белите дробове.

Повечето фибри в диетата спомагат за по-доброто усвояване на хранителните вещества и по този начин се подобряват защитните сили на организма. Учените смятат, че на широкото навлизане на обработените храни и храните, съдържащи консерванти се дължи по-големия брой случай на астма по света.

Дихателните пътища са много чувствителни, особено при хората с астма и те много често се възпаляват, под действието на различни дразнители. Това води до стесняване на дихателните пътища и затрудняване на дишането.

Според учените бактериите, които се намират в чревния тракт могат да облекчат симптомите на астма. Има нарастващ брой доказателства, че тези бактерии играят важна роля за поддържането на доброто състояние на организма.

Учени от Университета в Лозана, Швейцария са установили, че храните с високо съдържание на фибри водят до промяна в типа бактерии, които се намират в чревния тракт, при изследвания с мишки.

Доказано е, че броят на бактериите, които са отговорни за усвояването на разтворимите фибри, намиращи се в плодовете и зеленчуците, се увеличава при прием на храни с високо съдържание на фибри. Този вид бактерии освен това продуцират късоверижни мастни киселини, чието количество нараства. Тези мастни киселини, действат като сигнална молекула за имунната система и в резултат на това намалява чувствителността на белите дробове към дразнители.

Учените все още не знаят, какво е подходящото количество фибри, което трябва да се консумира, за да се намали риска от развитие на астма, но предстоят допълнителни проучвания в тази насока.