Пуканките са добър източник на фибри и са по-богати на антиоксиданти от някои плодове и зеленчуци, показва ново американско проучване.
Учени от Университета на Скрантън, Пенсилвания са установили, че пуканките съдържат полифенолни антиоксиданти, които се откриват в много растения.
Известно е, че антиоксидантите премахват увреждащото действие на нестабилни молекули, наречени свободни радикали.
Учените са установили, че в една порция пуканки се съдържат от 242 до 363 мг полифенолни антиоксиданти, докато една порция от повечето плодове съдържа 160 мг полифеноли.
Пуканките съдържат само 4 % вода и антиоксидантите в тях са по-концентрирани, отколкото в плодовете и зеленчуците, които съдържат 90 % вода.
Следващата задача на учените ще бъде да установят каква част от полифенолите в пуканките се резорбират в организма.
Пуканките са много полезна храна, но не трябва да се прекалява с добавянето на масло и сол.