Меню

Пуканките са добър източник на фибри и са по-богати на антиоксиданти от някои плодове и зеленчуци, показва ново американско проучване.

Учени от Университета на Скрантън, Пенсилвания са установили, че пуканките съдържат полифенолни антиоксиданти, които се откриват в много растения.

Известно е, че антиоксидантите премахват увреждащото действие на нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Учените са установили, че в една порция пуканки се съдържат от 242 до 363 мг полифенолни антиоксиданти, докато една порция от повечето плодове съдържа 160 мг полифеноли.

Пуканките съдържат само 4 % вода и антиоксидантите в тях са по-концентрирани, отколкото в плодовете и зеленчуците, които съдържат 90 % вода.

Следващата задача на учените ще бъде да установят каква част от полифенолите в пуканките се резорбират в организма.

Пуканките са много полезна храна, но не трябва да се прекалява с добавянето на масло и сол.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!