Начало / Хранене и диета / Разтворимите фибри помагат при лесно дразнимо черво

Разтворимите фибри помагат при лесно дразнимо черво

авг. 30, 2009

Разтворимите фибри са най-ефективни при лечение на синдрома на лесно дразнимото черво, показва проучване на холандски учени, публикувано в British Medical Journal.

Триците съдържат предимно неразтворими фибри и могат дори да влошат симптомите на заболяването, предупреждават учените.

В проучването са участвали 275 души на възраст между 18 и 65 г., страдащи от синдрома на лесно дразнимото черво.

Те са били разделени на три групи, като първата е приемала 10 гр. трици, втората 10 гр. разтворими фибри, а третата 10 гр. плацебо под формата на оризено брашно, два пъти дневно в продължение на 12 седмици.

Резултатите показват, че при пациентите, приемали разтворими растителни фибри оплакванията значително са намалели, докато ефекта от приема на трици почти не се различава от този на плацебо.

Осве това някои от пациентите, приемали трици са се отказали от участието си в проучването, защото състоянието им се е влошило.

Разтворими фибри се съдържат в ябълките, ягодите, ечемика, овеса и др.

Според лекарите пациентите трудно могат да набавят необходимото им количество разтворими фибри само от храната и затова е нужно да приемат и хранителни добавки.

Синдромът на лесно дразнимото черво се характеризира с коремни болки, запек или диария. Причината не е напълно изяснена. Жените боледуват два пъти по-често.