Начало / Хранене и диета / Редовната консумация на ядки може да удължи живота

Редовната консумация на ядки може да удължи живота

ное. 22, 2013

Наскоро проведено проучване в Университета Харвърд твърди, че редовната консумация на ядки може да спомогне за удължаването на живота. При хората, които редовно приемат ядки има по-малък риск от смърт от сърдечни и онкологични заболявания. Това е най-мащабното проучване, правено някога за изследване на ефекта на ядките върху организма на човек.

Проучването е продължило почти 30 години и в него са били включени 119 000 мъже и жени. Учените са доказали, че при хората, които консумират редовно ядки има 20% по-нисък риск да починат по време на периода на проучването, сравнено с тези, които въобще не консумират ядки. Рискът от сърдечна смърт е с 29% по-нисък при хората консумиращи ядки, докато рискът от смърт от ракови заболявания е с 11 % по-нисък. Предишни проучвания са свързали приема на големи количества ядки с по-малък риск от развитие на диабет, артериална хипертония и други опасни заболявания.

Много често хората се заблуждават, като си мислят, че ако консумират ядки ще увеличат теглото си, но това не е така. Учените освен това свързват приема на ядки с по-здравословен начин на живот и по-малък риск от затлъстяване.

Учените са установили, че почти всички ядки имат полезно действие, особено по-често консумираните фъстъци, бадеми, орехи и лешници. Все още не е установено какво точно в ядките води до техния полезен здравословен ефект. Едни смятат, че това се дължи на ненаситените мастни киселини, които се съдържат в тях, други смятат, че минералите в ядките могат да оказват техния полезен ефект. Друг вече доказан полезен ефект на ядките е, че те свалят нивата на холестерола, намаляват възпалението и инсулиновата резистентност.

Консумацията единствено на ядки не може да ви гарантира напълно, че при вас рискът от сърдечно-съдови или онкологични заболявания ще бъде по-нисък. Приемът на ядки трябва да бъде комбиниран с един здравословен и правилен начин на хранене и редовни тренировки.

Проучването е публикувано в New England Journal of Medicine.