Начало / Хранене и диета / Шоколадът понижава риска от инсулт

Шоколадът понижава риска от инсулт

авг. 31, 2012

Консумацията на умерено количество шоколад може да понижи риска от инсулт при мъжете.

Това е заключението на голямо проучване, проведено в Швеция за потенциалните ползи за сърцето и кръвоносната система от консумацията на шоколад.

Учени от института Каролинска в Стокхолм са проследили повече от 37000 мъже на възраст от 45 до 79 години за период от 10 години.

Резултатите са показали, че мъжете, които са консумирали най-много шоколад са имали 17 % по-нисък риск от инсулт.

Според авторите на проучването ползите от шоколада се дължат на съдържащите се в него флавоноидите.

Флавоноидите предпазват от сърдечно-съдови заболявания чрез антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Възможно е също флавоноидите в шоколада да понижават концентрацията на лошия холестерол в кръвта и да понижават кръвното налягане.

Предишни проучвания са показали, че черния шоколад понижава риска от инсулт. Това проучване обаче показва, че консумацията на всеки тип шоколад може да бъде полезна.

Необходими са още много изследвания и резултатите от това проучване не трябва да бъдат повод за прекаляване с консумацията на шоколад.