Меню

Консумацията на умерено количество шоколад може да понижи риска от инсулт при мъжете.

Това е заключението на голямо проучване, проведено в Швеция за потенциалните ползи за сърцето и кръвоносната система от консумацията на шоколад.

Учени от института Каролинска в Стокхолм са проследили повече от 37000 мъже на възраст от 45 до 79 години за период от 10 години.

Резултатите са показали, че мъжете, които са консумирали най-много шоколад са имали 17 % по-нисък риск от инсулт.

Според авторите на проучването ползите от шоколада се дължат на съдържащите се в него флавоноидите.

Флавоноидите предпазват от сърдечно-съдови заболявания чрез антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Възможно е също флавоноидите в шоколада да понижават концентрацията на лошия холестерол в кръвта и да понижават кръвното налягане.

Предишни проучвания са показали, че черния шоколад понижава риска от инсулт. Това проучване обаче показва, че консумацията на всеки тип шоколад може да бъде полезна.

Необходими са още много изследвания и резултатите от това проучване не трябва да бъдат повод за прекаляване с консумацията на шоколад.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!