Ежедневният прием на шоколад предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, показва ново проучване на британски учени. Според тях шоколадът понижава и риска от рак на кожата.

Черният шоколад е богат на флавоноиди – антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободни радикали.

В проучването, публикувано в списание Cosmetic Dermatology са участвали 30 здрави доброволци, от които 22 жени и 8 мъже на средна възраст 42 г.

В продължение на 3 месеца половината от участниците са приемали по 20 гр. дневно черен шоколад, богат на флавоноиди.

По време на изследването учените периодично са излагали участниците на контролирани дози ултравиолетови лъчи, за да видят за колко време кожата им ще се възпали.

Резултатите показват, че кожата на доброволците, консумирали черен шоколад е значително по-устойчива на вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Предишни проучвания показват, че черния шоколад понижава риска от съсирване на кръвта, предпазва от рак на дебелото черво и дори помага за предотвратяване на  преждевременното раждане.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!