Начало / Хранене и диета / Средиземноморската диета понижава риска от диабет

Средиземноморската диета понижава риска от диабет

ян. 8, 2014

Средиземноморската диета, която е богата на маслиново масло може да понижи риска за развитие на захарен диабет, показва ново проучване.
Испански учени са провели проучване сред 3500 жени и мъже на възраст между 55 и 80 години с висок риск от сърдечно-съдови заболявания.
Участниците в проучването са били разделени на три групи:

  • приемащи средиземноморска диета, богата на маслиново масло. Тези участници са консумирали по малко повече от три супени лъжици зехтин дневно.
  • приемащи средиземноморска диета, богата на ядки. Тези участници са консумирали дневно по 28 г ядки – орехи, бадеми, лешници.
  • трета група, приемаща диета, бедна на мазнини. Тази група е била използвана за сравнение.

Участниците не е трябвало да изпълняват допълнителни изисквания, като например да понижат телесното си тегло или да повишат двигателната си активност.

Проучването е продължило около 4 години. За този период учените са установили, че от първата група захарен диабет тип 2 са развили 80 души , от втората група – 92 души и 101 от третата.
След като са взели под внимание всички фактори, повишаващи риска от диабет, учените са установили, че сред хората от първата група риска за развитие на диабет се е понижил с 40 %, а при тези от втората група с 18 %, спрямо хората от третата група.

Наднорменото тегло е рисков фактор за захарен диабет. Ограничаването на калориите и повишаването на физическата активност може да спомогне за контрола на телесното тегло. Според авторите на проучването добавянето на диета и спорт към средиземноморската диета може да понижи риска от диабет още повече.

Броят на болните от захарен диабет непрекъснато се увеличава. Това заболяване може да доведе до слепота, бъбречна недостатъчност или ампутация на крайник.
Това проучване показва силата на здравословната диета.