Начало / Хранене и диета / Суперхрани, които помагат за детоксикацията на тялото

Суперхрани, които помагат за детоксикацията на тялото

дек. 23, 2015

С термина детоксикация се обозначават различни методи за пречистване на тялото от вредните за него токсини. С изчистването от токсини и храненето с подходящи храни, които съдържат полезни хранителни вещества детоксикацията може да ви предпази от заболявания и да помогне на тялото ви да се възстанови от ежедневния стрес, на който е подложено. Има някои суперхрани, които могат да подобрят метаболизма и храносмилането и с помощта на които може да намалите риска от различни заболявания. Някои от тези храни са:

  • Артишок

С консумацията на артишок ще подобрите функционирането на черния си дроб, а по този начин ще се подпомогне и освобождаването на тялото от токсичните субстанции. Артишокът стимулира продукцията на жлъчка, която е важна за разграждането на хранителни вещества.

  • Ябълки

Ябълките съдържат редица полезни хранителни вещества. Като похапвате ябълки вие си набавяте фибри, витамини, минерали и фитохимикали. Всички тези субтанции подпомагат детоксикацията. Ябълките са много добър източник на пектин, който спада към водоразтворимите фибри и помага за изчистването на тялото от метали.

  • Зеле

В зелето се съдържат редица антиоксиданти и стимулира черния дроб да изхвърля ненужните токсини. Освен това зелето подпомага прочистването на храносмилателния тракт, което отчасти се дължи на противовирусните и антибактериалните свойства на зелето. Зеленчуците от семейството на зелето имат силни детоксикиращи свойства, включително и способността да неутрализират някои от вредните съставки, които се съдържат в цигарения дим.

  • Ленено семе

Лененото семе е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са изключитено важни за прочистването на организма и поддържането на имунната система.

  • Чесън

Чесънът помага за предпазването на организма от вредни бактерии, стомашни паразити и вируси. Освен това чесънът има антиоксидантни и противоракови свойства, които могат да помогнат за детоксикацията на организма от вредни субстанции.

  • Авокадо

Този чудодеен плод е изключително богат на антиоксиданти, помага за понижаването на холестерола и спомага за отпускането на кръвоносните съдове и подобряването на кръвообращението. Авокадото съдържа вещество, наречено глутатион, който блокира над 30 карциногена и помага на черния дроб да пречисти тялото от редица вредни химични субстанции.

  • Босилек

Босилекът има антибактериални свойства и съдържа редица антиоксиданти, които предпазват черния дроб. Чрез консумацията на босилек ще подобрите храносмилането си и детоксикацията на тялото. Освен това тази билка стимулира функцията на бъбреците и диурезата, а по този начин и изхвърлянето на ненужните токсини.

  • Бразилски орех

Тази вкусна ядка съдържа високи нива селен, чиято основна функция е да отстранява живака от тялото. Освен това тялото използва селенът за производството на така наречените „селенопротеини“, които действат като антиоксиданти и пречат на увреждането на клетките.