Начало / Хранене и диета / Тренировка след нахранване

Тренировка след нахранване

юни 5, 2007

Тренирането след нахранване може да помогне за понижаване на теглото, като стимулира хормоните, които потискат апетита, твърдят английски учени.

Благодарение на тези хормони, спортуващите хора се чувстват по-малко гладни веднага след тренировка и това продължава до следващото ядене.

Учени от Великобритания са провели проучване, в което са участвали 12 доброволци. Всички участници са консумирали еднаква закуска, като след един час половината от тях са започнали да тренират в продължение на един час, а другата половина са стояли в покой.

След още един час и на двете групи е било разрешено да консумират каквато храна пожелаят.

Участниците, които са тренирали са изгорили 492 kcal, а тези, които са били в покой – 197 kcal. Спортуващата група след това са консумирали повече калории – 913 kcal, а неспортуващата група – 762 kcal.

Като се вземат в предвид изгорените калории, резултатите показват, че активната група са приели 421 kcal, а неактивната – 565 kcal.

По време и веднага след тренировка са установени по-високи нива на хормоните GLP-1 и РР, които казват на мозъка кога стомаха е пълен.

Това проучване показва, че тренировката може да промени апетита на хората и да ги предпази от повишаване на телесното тегло.

Повишената физическа активност е съществена част от всяка програма за регулиране на телесното тегло, не само с цел изгаряне на повече калории, но и като контролира апетита.