Меню

Консумацията на 7 плодове и зеленчуци дневно е по-здравословно, отколкото препоръчваните до сега пет, твърдят учени.

Проучване, обхванало 65226 мъже и жени показва, че при хората, които консумират по 7 плодове и зеленчуци на ден, смъртността е по-ниска с 42 %, докато при хората, които изяждат по пет – с 29 %.

Учени от University College London са анализирали данни от проведено проучване през периода 2001 – 2008 г. относно диетата на хората.

Резултатите са показали, че смъртността намалява с увеличаване консумацията на плодове и зеленчуци.
Рискът от смърт от инсулт, рак, сърдечно-съдови заболявания и други се понижава с:

  • 14 % при консумация на 1 до 3 плодове и зеленчуци дневно;
  • 29 % при 3 до 5;
  • 36 % при 5 до 7;
  • 42 % при 7 и повече.

Според авторите на проучването свежите зеленчуци имат най-изразен протективен ефект. Сокът от плодове не показва значителни ползи за здравето, а консервираните плодове дори повишават риска от смърт.

Експерти считат, че други фактори като намаляването на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол също са допринесли за намаляване на смъртността, не само консумацията на плодове и зеленчуци.Учените, провели проучването обаче твърдят, че са взели под внимание тези фактори.

Световната здравна организация (WHO) препоръчва всеки ден да се консумират по 5 разнообразни плодове и зеленчуци.

Много хора не успяват да изпълнят тази препоръка, така че консумацията на седем би била предизвикателство за тях.

Изводът от това проучване е, че колкото повече плодове и зеленчуци ядем, толкова по-малък е риска от смърт.

Плодовете и зеленчуците имат протективен ефект, тъй като те съдържат антиоксиданти, които възстановяват увредените клетки.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!