Консумацията на 7 плодове и зеленчуци дневно е по-здравословно, отколкото препоръчваните до сега пет, твърдят учени.
Проучване, обхванало 65226 мъже и жени показва, че при хората, които консумират по 7 плодове и зеленчуци на ден, смъртността е по-ниска с 42 %, докато при хората, които изяждат по пет – с 29 %.
Учени от University College London са анализирали данни от проведено проучване през периода 2001 – 2008 г. относно диетата на хората.
Резултатите са показали, че смъртността намалява с увеличаване консумацията на плодове и зеленчуци.
Рискът от смърт от инсулт, рак, сърдечно-съдови заболявания и други се понижава с:
- 14 % при консумация на 1 до 3 плодове и зеленчуци дневно;
- 29 % при 3 до 5;
- 36 % при 5 до 7;
- 42 % при 7 и повече.
Според авторите на проучването свежите зеленчуци имат най-изразен протективен ефект. Сокът от плодове не показва значителни ползи за здравето, а консервираните плодове дори повишават риска от смърт.
Експерти считат, че други фактори като намаляването на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол също са допринесли за намаляване на смъртността, не само консумацията на плодове и зеленчуци.Учените, провели проучването обаче твърдят, че са взели под внимание тези фактори.
Световната здравна организация (WHO) препоръчва всеки ден да се консумират по 5 разнообразни плодове и зеленчуци.
Много хора не успяват да изпълнят тази препоръка, така че консумацията на седем би била предизвикателство за тях.
Изводът от това проучване е, че колкото повече плодове и зеленчуци ядем, толкова по-малък е риска от смърт.
Плодовете и зеленчуците имат протективен ефект, тъй като те съдържат антиоксиданти, които възстановяват увредените клетки.